SD:s tuffaste motståndare i EU-valet - soffliggaren

1:41 min

Sverigedemokraterna inledde sin EU-valkampanj på Långholmen i centrala Stockholm i dag. Det djupt EU-kritiska partiet vill återta en stor del av den makt som överförts till Bryssel.

De partier som vill se ett starkare EU är därför SD:s huvudmotståndare i valet, slog partiledaren Jimmie Åkesson fast. Men det finns en ännu svårare motståndare, soffliggaren.

– Faktum är, partivänner, att på valdagen gör den här förbaskade soffan större skada än de samlade federalisterna i hela Europa tillsammans, därför att soffan begränsar våra möjligheter att bekämpa federalisterna alla andra dagar under mandatperioden.

– Den som stannar på sofflocket istället för att rösta bidrar i lika hög grad som federalisterna själva till att den destruktiva utvecklingen kan fortgå, sa Sverigedemokraternas partiledare Jimmy Åkesson i sitt tal i dag.       

Om Sverigedemokraterna lyckas få upp sina sympatisörer ur soffan kommer troligen Kristina Winberg från Jönköping in Europaparlamentet.

Hon står som förstanamn på partiets lista i EU-valet. Men vilka i parlamentet som hon i så fall ska samarbeta med, det kan varken hon eller partiledningen svara på i dag.

Trots att partigrupperna spelar en mycket viktig roll i parlamentets arbete.

– Om vi nu ska ingå i en grupp, så kommer det vara en EU-kritisk grupp givetvis. Vi kommer inte att samarbeta med federalister. Men eftersom vi inte vet vilka grupper som kommer att bildas så kan jag inte säga, säger Kristina Wiberg.

Vilka frågor som Sverigedemokraterna kommer att driva i EU-parlamentet, förutom att minska parlamentets inflytande till förmån för riksdagen, det är inte heller klart.

Andranamnet på listan, Peter Lundgren från Gnosjö är i alla fall säker på hur han vill använda sitt eventuella mandat.

– Jag vill göra något för min egen bransch transportbranschen och inte minst byggbranschen. Jag kandiderade till riksdagen och sedan fick jag frågan om jag skulle vara intresserad av att ställa upp i EU-valet. Jag funderade lite och insåg att mycket av problematiken vi ser på arbetsmarknaden den kommer av regelverket nere från EU, säger Peter Lundgren.