Karolinska hyrde in sig på privatklinik

1:40 min

En avdelning på Karolinska universitetssjukhuset hyrde i höstas in sig på privata kliniker för tiotusentals kronor per dag på grund av att man saknade egna sjuksköterskor. Samtidigt stod sjukhusets egna operationssalar tomma.

Läs hela Kalibers granskning  

På Karolinska universitetssjukhusets gynavdelningen i Huddinge behandlas kvinnor med bland annat  förlossningsskador, cystor och endometrios. Men eftersom operationsavdelningen just nu, på grund av den rådande sjuksköterskebristen, saknar operations- och narkossköterskor, kan patienterna få vänta i upp till åtta månader på operation.

Därför valde avdelningen i höstas att köra sina kirurger och patienter till privata kliniker i stan, för operation där.

– Vi hyrde en extern operationssal hos privata vårdgivare, dit vi åkte ut själva som operatörer. Så hyrde vi då övrig personal och tog med oss våra egna patienter, säger Gunilla Tegerstedt som är tillförordnad områdeschef för gynekologi på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Att hyra in sig hos privata operationssalar kostade runt 50 000 kronor per dag. Under de nio dagar de gjorde det stod universitetssjukhusets egna operationssalar tomma.

– Vi tänkte på våra patienter, vi var ledsna för att de inte kunde bli opererade. De kunde lita på vi följde med och att vi opererade på det sätt som vi skulle ha gjort i Huddinge, säger Gunilla Tegerstedt.

Hon berättar också att sjukhuset i år ska öppna en egen dagmottagning för att beta av köerna. Hon säger att det var problematisk att hyra in sig eftersom eftersom de privata klinikerna bara accepterade komplikationsfria patienter.

– På de här privata vårdenheterna vill man ju helst ha friska patienter, de ska vara lätta att söva. Och det innebär att våra sjukaste patienter, de kunde vi inte operera så de står kvar ju kvar i kön.

Så då blev det lite konstig prioritering, att de friskaste fick vård först?

– Absolut så blev det.