#kaosklass

Psykisk utmattning vanligt bland lärare

2:51 min

En sammanställning av siffror från Försäkringskassan visar att lärare i grundskolan och på gymnasiet sjukskrivs betydligt oftare med en psykisk diagnos jämfört med övriga arbetsmarknaden. I samband med Ekots granskning av skolan har flera lärare berättat om hur de upplever att de blir sjuka av stressen de känner inför stökiga klassrum.

Eva, som jobbar som högstadielärare i Dalarna, beskriver situationen som uppstår när hon som lärare förlorar kontrollen i klassrummet.

– De rör sig i klassrummet som de vill. Lyssnar inte. "Det skiter jag i" och "Det ska du skita i kärring" och så börjar de dra i gång. Kasta suddgummin kan de göra. Man kan stå där och vara hur arg som helst, berättar hon.

Men gör du ingenting då som lärare?

– Jo, men jag får ju inte ta i dem heller, säger hon.

Med tolv år i yrket är Eva, som egentligen heter något annat, en av över 800 lärare och föräldrar som hört av sig till oss i samband med radioserien #kaosklass och där flera beskriver känslor av utmattning.

– Man sover dåligt på nätterna. Man känner sig misslyckad, man mår inte bra överhuvudtaget av att ha det så här. Det här är liksom ett jobb där man alltid känner att man har misslyckats. Så kan det vara. Man ska vara gjord av sten om man ska ha det här jobbet i dag, säger Eva.

Enligt en sammanställning som Lärarförbundet har gjort av de senaste sjukskrivningssiffrorna från Försäkringskassan, sjukskrivs lärare i grundskolan och på gymnasiet oftare än andra yrkesgrupper med en psykisk diagnos, som utmattning eller depression - och skillnaden ökar. För fem år sedan var sådana sjukskrivningar närmare 30 procent vanligare för en grundskollärare än för personer på den övriga arbetsmarknaden - förra året var motsvarande siffra 50 procent.

Bland gymnasielärarna är de här jämförelsetalen inte lika höga, men de har ökat desto mer under samma tid, från 8 till 25 procent.

Lärarförbundets ordförande, Eva-Lis Sirén, ser flera förklaringar.

– Det ena är att det har fallit ett berg av administration, papper, planer, mallar och matriser över läraryrket som tar tid från eleverna och arbetet med dem. Och vi ser också samtidigt att det saknas andra yrkeskategorier som stöd för lärarna att kunna vända elevernas resultat, säger Eva-Lis Sirén.

Samtidigt så är det ju mycket fokus på skolan nu, regeringen har flera utredningar och förslag för skolan. Finns det något inför valet som saknas förslagsmässigt tycker du, som kan råda bot på det här?

– Det har gjorts lättnader på detta med administration och byråkrati, men definitivt inte tillräckligt, säger Eva-Lis Sirén.

Högstadieläraren Eva tror själv att stressen och bristen på lugn och ro som hon upplever i klassrummet i ett större perspektiv delvis handlar om lärarens låga status, bristande resurser, stora klasser och att svenska elever inte värdesätter skolan lika mycket som hon tror att man gör i andra länder, berättar hon.

Men kan det vara du som är gammaldags eller en tråkig pedagog?

– Det kan det väl kanske vara. Men jag har en väldigt god renommé egentligen och kan vara stark och spänna ögonen i eleverna, men det är oerhört tufft. Jag hade en granne i ett klassrum här om året. Hon kom och skakade som ett asplöv varje rast. Hon var helt psykiskt nere, säger Eva.