Vindruvor fruktens kemikalievärsting

Nio av tio frukter innehåller rester av bekämpningsmedel visar en ny rapport. Här kommer en lista över vilka frukter du ska se upp med för att slippa kemikalierna. 

Vindruvorna är värst. Men äpplen, bananer, päron och citrusfrukter är långt ifrån oskyldiga när det kommer till att innehålla spår av giftiga ämnen.

Förra året testade Livsmedelsverket 647 frukter och kom fram till att 87 procent av en vanlig fruktkorg innehåller rester av bekämpningsmedel. En procent hamnade över gränsvärdet för bekämpningsmedel i frukt.

Men Naturskyddsföreningen, som sammanställt siffrorna i en ny rapport, menar att faran för bekämpningsmedel är långt ifrån över.

– Det är väldigt bekymmersamt att man hittar rester av bekämpningsmedel i nio av tio frukter, och att det ofta handlar om ämnen som är hormonstörande och cancerogena, säger Johanna Sandahl som är vice ordförande i Naturskyddsföreningen, till Svenska Dagbladet.

Samtidigt  vill Livsmedelsverket tona ned farorna med bekämpningsmedelsrester.
– Halterna är i de flesta fall väldigt låga så man får i sig väldigt små mängder, säger toxikologen Anneli Widenfalk, till Svenska Dagbladet.

I ekologisk frukt är kemiska bekämpningsmedel inte tillåtna och rester sällsynta. När Livsmedelsverket testade 62 ekologiska produkter var 61 helt utan spår av bekämpningsmedel medan låga halter fanns i ett prov på ekologiska bananer.

 

Lista: Fruktens kemikalievärstingar

Äpplen

Rester av 41 olika bekämpningsmedel i 151 av 170 prover. I 88 procent hittades rester av bekämpningsmedel. I 9 procent av EU:s tester fanns svampmedlet karbendazim som Kemikalieinspektionen klassar som cancerframkallande och reproduktionsstörande.

Päron

Rester av 27 olika bekämpningsmedel i 47 av 66 prover.

Nästan alla päron importeras till Sverige. Kemikalieresten tiabendazol från svampmedlet är vanlig och kan orsaka leverförändringar. Både det amerikanska naturvårdsverket EPA och EU betraktar ämnet som cancerogent då bland annat hormonbalansen i sköldkörteln påverkas.

Vindruvor

Rester av 51 olika bekämpningsmedel i 72 av 75 prover. Vindruvor är därför den värsta frukten när det kommer till kemikalier. En ask druvor kan innehålla mer än 20 kemikalier, enligt provtagningar gjorda av EU. I Sverige har det hittats 12 ämnen i samma ask. Bland annat ämne klormekvat som vid försök påverkat reproduktion och spermakvalitet på grisar.

Bananer

Rester av tio olika bekämpningsmedel påträffades i 60 av 90 prover. Bland de ämnen som Livsmedelsverket hittat finns svampmedlen tiabendazol och imazalil. Resterna finns framför allt i skalet, bara mindre mängder når fruktköttet. De största riskerna gäller i stället de som arbetar på bananplantagerna. Ämnet parakvat är förbjudet i EU men används i många delar av världen. Det klassas som akut giftigt och kan orsaka lungkollaps.

Citrusfrukter

Rester av 41 olika bekämpningsmedel påträffades i 233 av 246 prover på apelsin, mandarin, satsumas, clementiner, citroner, grapefrukt, pomelo och tangelo. Ämnen som svampmedlet Imazalil tar sig igenom skalet och in i fruktköttet. Imazalil är både cancerogent och hormonstörande.

Källa: Naturskyddsföreningen