P4 DALARNA GRANSKAR: NAZISMEN

Här bor och verkar Dalarnas nazister

1:35 min

56 män, 11 kvinnor. Den äldsta är 86 år, den yngsta är 20 år. Och de flesta av dem bor i Borlänge och Ludvika. Sedan en tid tillbaka har ledande personer i nazistiska rörelser bosatt sig här. Sett till aktiviteter per folkmängd sker överlägset mest just här i länet.

Vi har granskat de 67 individer som allra tydligast bekänt färg. 56 av dem är män, 11 är kvinnor. Den äldsta är 86 år. Den yngsta 20, och medelåldern är 35. De tjänar 200.000 om året i genomsnitt, och 9 av dem är nolltaxerare.

Det är bara två kommuner, Malung och Vansbro, som inte har några nazister i vår kartläggning. Annars finns de överallt, men främst koncentrerat till Borlänge och Ludvika där nästan hälften är bosatta.

I byar runt Ludvika bor också centralfigurer inom den våldsamma och militanta Svenska Motståndsrörelsen.

– Jag tror att dels får vi rykte av att det är här nazisterna bor, och sedan får vi också rykte om oss att det är är vi har gjort motstånd mot nazisterna och ställt oss upp och sagt att vi inte delar deras människosyn. Det säger Susanne Mattsson Skerfving i Sunnansjö, en idyllisk ort med en helt nytt rykte.

Ett 20-tal anhängare till Svenska Motståndsrörerlsen finns i länet.

Lika många hör till Svenskarnas Parti, nazister som vill verka genom mer parlamentariska metoder. Dessutom Förbundet Nationell Ungdom och personer som på andra sätt manifesterat sin sympati för nazismen. Här i Dalarna.

Anna-Lena Lodenius är journalist och författare och expert på högerextrema rörelser.

– Jag tror att Dalarna är en plats som de känner mycket är Sveriges vagga, att här finns det svenskaste av det svenska. Det kan säkert tilltala dem, säger hon.