Ukraina stoppar vapenexport till Ryssland

1:23 min

Ukrainas regering har efter den ryska annekteringen av Krim stoppat all export av vapen till Ryssland. I staden Dnepropetrovsk där man tillverkat kryssningsrobotar för Rysslands räkning säger borgmästaren att Ryssland har sig självt att skylla.

– Ryssland kommer att få problem, men det är deras huvudvärk. Vi kan inte exportera till någon som invaderar oss, säger stadens borgmästare Ivan Kulichenko. 

I Dnepropetrovsk finns det statliga rymdbolaget Yuzmash som tillverkade de ryska kryssningsrobotarna som fortfarande är en bärande del i Rysslands kärnvapenstrategi.

Missilerna är nu över 20 år gamla och behöver kontinuerligt underhåll och service av teknikerna på Yuzmash, men Ukraina vägrar all militär export så länge Ryssland ockuperar Krim.

Den ukrainska och ryska vapenindustrin är efter Sovjetunionens upplösning, fortfarande djupt integrerade i varandra. I Donetskregionen tillverkas motorer till ryska militärhelikoptrar. I Kiev produceras växellådor till transportplan och fartyg och i Kharkiv finns företaget som utvecklat styrsystem till ryska kärnvapenbestyckade missilsystem. Ryssland är beroende av både delarna och kunskapen.

Om Ukraina inte fullföljer sina åtaganden kommer det att stå dess industri dyrt, sa president Putin i ett uttalande i går.  Men handeln har redan sjunkit kraftig, säger borgmästaren i Dnepropetrovsk.

– Ryssland har sagt upp flera avtal för att sätta press. Vi förlorade ett kontrakt till Polen som handlade om en utbyggnad av tunnelbanan i Moskva och produktionen i stålstaden Dnepropetrovsk har sjunkit på senare tid på grund av konflikten.