Folkdräkter berättar om det svenska kulturarvet?

2:04 min

På Mångkulturellt Centrum i Botkyrka visas just nu en utställning med folkdräkter och mode som uppmanar publiken att ställa sig frågor om vad det innebär att klä sig svenskt historiskt sett.

– Meningen är att vi på Mångkulturellt centrum ska föra upp en diskussion om det som vi ser som svenskt kulturarv och visa på hur de här idéerna formats över tid. Men också hur de omformas och att svenska inte är något som är fast och oföränderligt utan att det ändras hela tiden, och att du måste tänka inkluderande för att få ett hållbart samhälle över tid, säger Charlotte Hyltén-Cavallius, forskningsansvarig på Mångkulturellt Centrum, MKC, och ansvarig för utställningen.

Utställningen "Dressing Swedish, from Hazelius to Salander" visas under sommaren, men har redan visats i USA. Traditionella svenska folkdräkter blandas med svensk-amerikanska dräkter för att visa vad som händer när idén om det svenska migrerar till ett nytt land. Och folk blev överraskade, säger Charlotte Hyltén Cavallius.

– Det som de blev häpna över var den här utvecklingen av Sverige-dräkten, Moder Svea, och som skapades 2009 av "Fuldesign", där de har gjort en hijab att ha till Sverige-dräkten och som passar jätte bra, säger hon.

Traditionella svenska folkdräkter från Sorunda och Leksand i Dalarna blandas med Sverige- och Botkyrkadräkten med syfte att spegla migrationen på bred front tillsammans med andra dräkter som den Sverigefinska och en nordamerikansk Ölandsdräkt.

Att Mångkultuellt Centrum valde Fittja för att visa utställningen har att göra med det dynamiska som finns i denna Stockholmsförort, säger Erik Annerborn, producent och ansvarig för programmet.

– Om man vill nå ut eller visa någonting nytt för de som bor här i området, då är faktiskt svenska folkdräkter en ganska bra idé. Därför att om vi skulle ställa ut en vision eller vår bild av det mångkulturella samhället Fittja, så finns det ingen anledning till det, för de lever ju i den verkligheten. Så istället visar vi någonting som man kanske aldrig har sett om man är uppvuxen eller har flyttat till Fittja, säger Erik Annerborn, producent och ansvarig för programmet på Mångkulturellt centrum i Botkyrka.