EU inför sanktioner mot Ryssland

2:04 min

I dag meddelade EU att man inför sanktioner mot 15 ryska politiker, militära ledare och separatister i Ukraina. Totalt finns nu 48 ryssar med på sanktionslistor.

Sanktionerna innebär frysta tillgångar och reseförbud. De riktas mot bland annat vice premiärminister Dmitrij Kozak, vice talmannen i Duman Ljudmilla Sjetsova, GRU chefen Igor Sergun och arméns generalstabschef Valerij Gerasimov. Igor Sergun och Valerij Gerasimov anses bland annat bära ansvar för den ryska upprustningen vid den ukrainska gränsen.

Inga affärsmän fanns med på EU:s lista men två separatister i Ukraina är listade, enligt Reuters.

En av dem går under kodnamnet Igor Strelkov. En rysk underrättelseofficer från GRU som i själva verket heter Igor Girkin med bostadsadress i Moskva. Girkin är efterlyst av Ukrainas underrättelsetjänst och ses som en ledare för separatisterna i östra Ukraina. Han är rådgivare i säkerhetsfrågor till självutnämnde premiärministern Sergej Aksjonov på Krim och anses bära ansvar för kidnappningar och mord.

Girkin anses vara det tydligaste beviset på rysk närvaro i östra Ukraina och han har av EU förklarats persona non grata. Girkins eventuella kontotillgångar utomlands kommer nu att blockeras.

Samtidigt varnar den ryska gasjätten Gazprom, som i dag presenterade sitt bokslut för förra året, att utökade västliga sanktioner mot Ryssland och konflikten i Ukraina kan innebära negativa konsekvenser för bolagets affärsverksamhet. Sanktionerna kan också störa leveransen av gas till Europa via Ukraina.

Gazprom, som svarar för 30 procent av Europas gasbehov, och dess direktörer har ännu inte drabbats av USA:s och EU:s sanktioner mot Ryssland.

Igår införde USA ytterligare sanktioner mot personer och företag med nära band till president Vladimir Putin. Totalt finns nu 48 ryssar med på de olika ländernas sanktionslistor.

Sanktionerna har hittills avfärdats som obetydliga från rysk sida, även om biträdande utrikesminister Sergej Ryabkov idag sa att restriktionerna för högteknologisk export till Ryssland som USA infört kommer att bli ett hårt slag för ryska företag. Men han underströk samtidigt att Ryssland inte har för avsikt att upprepa ett Krimscenario för östra Ukraina. Ryabkov anklagade också USA igen för en återgång till kalla kriget genom sanktionspolitiken.