Flera byggnader stormade i Luhansk

1:36 min

Hundratals proryska separatister har intagit den lokala regeringsbyggnaden i gruvstaden Luhansk som ligger nära ryska gränsen i östra Ukraina. Under kvällen intogs flera andra byggnader och beväpnade separatister öppnade eld mot en polisstation.

En stor folkmassa har samlats utanför den byggnad i centrala Luhansk, som proryska separatister nu kontrollerar. Tidigare i dag tog de tog sig in genom att slå sönder några fönster och utan att möta något motstånd från polisen.

Folkmassan skanderar "lämna in era vapen, lämna in era vapen" till den kravallpolis som står på linje vid byggnaden. De kräver att guvernören i Luhansk kommer ut till dem och lovar att hålla folkomröstning den 11:e maj om en federation som ska ge området möjlighet att ansluta sig till Ryssland.

Redan i början av april intog separatister säkerhetstjänstens byggnad i samma stad. 

Ett dussin större och mindre städers centrala myndighetsbyggnader kontrolleras nu av separatisterna. De har tagit kontroll över tv-stationen i Donetsk och väntas göra samma sak i Luhansk för att byta ukrainska kanaler mot ryska.

Under kvällen kom också uppgifter om att proryska demonstranter öppnat eld mot och stormat den lokala polisstationen i Luhansk. Åklagarmyndighetens kontor samt den lokala tv-stationen i Luhansk ska ha intagits, rapporterar Reuters.

Ukrainas president Oleksandr Turtjynov säger att polisen i större delen av östra Ukraina inte är kapabel att uppfylla sina förpliktelser och kräver att befälhavarna i Donetsk och Luhansk avsätts, rapporterar Reuters. Enligt AFP fördömer han också polisens förräderi och brist på agerande.

Av den så kallade anti-terroroperation som inrikesministern i Kiev utlovat syns inte mycket i öster. Flera vägspärrar som armén tidigare tog över har lämnats och kontrolleras återigen av separatisterna.

Farhågorna från dem som inte vill se ett delat Ukraina är att detta bara är början. Våldet mot de 2 000 som demonstrerade i Donetsk för ett enat Ukraina i går var en tydlig signal och med Charkivs borgmästare satt ur spel genom ett mordförsök är känslan stark att landets näst största stad står på tur. Därefter är det inte långt till Kiev, säger pessimisterna.