Advokat kritisk till dom efter Kärrtorpsupplopp

2:07 min

Advokaten till 35-åringen som knivhögg en nazist under en demonstration i Stockholmsförorten Kärrtorp, i december, kritserar tingsrättens dom. Mannen dömdes idag till 6 och ett halvt år i fängelse och nästan 40 000 i skadestånd.

Mannen döms bland annat för dråpförsök samt våldsamt upplopp och brott mot knivlagen.

Tingsrätten bedömer att mannen haft uppsåt att döda, men mannens advokat Björn Törnell tycker att det är en felaktig bedömning.

– Han trodde inte att det här skulle ge något annat än en lindrig skada, han trodde inte att det kunde döda. Att det snarare var stick än hugg. Jag menar att det är utifrån de uppgifterna som tingsrätten borde ha bedömt det hela, säger advokaten.

Den 35-årige vänsterextremisten har tidigare hävdat att han handlat i självförsvar när han två gånger högg en nazist i ryggen i samband med att den antirasistiska demonstrationen i Kärrtorp attackerades av nazistiska Svenska motsåndsrörelsen, SMR.

Tingsrätten bedömer att 35-åringen varit väl medveten om faran med att hugga någon i ryggen och att det får anses allmänt känt att även relativt ytliga knivhugg mot bröst och rygg kan ge allvarliga och livshotade skador.

Vänsterextremistens advokat Björn Törnell säger att han funderar på att överklaga domen, men att inget är bestämt ännu.

Hans klient tycker att tingsrätten gör en skev bedömning när han döms tills ett hårdare straff än de sju anhängarna till SMR som tidigare dömts för våldsamt upplopp.

– Han tycker att tingsrätten först har dömt nazisterna för det de gjorde, det våldsamma upploppet, och gett dem väldigt lindriga straff, och sedan så dömer man honom för det han gjorde när han försvarade demonstranterna mot den här attacken, och dömer honom väldigt hårt.

Kammaråklagare Tove Kullberg menar dock att domarna inte går att jämföra med varandra eftersom de inblandade åtalats för olika brott.

– I den här senare domen har det ju varit frågan om försök till dråp men därutöver våldsamt upplopp och ytterligare ett brott som har påverkat straffvärdet där. Så jag tycker det blir svårt att göra några direkta jämförelser, säger åklagaren.

Det finns fortfarande ett trettiotal personer som misstänks för brott i samband med demonstrationen i Kärrtorp, men som ännu inte åtalats.

Enligt Tove Kullberg handlar det om personer från båda sidor som huvudsakligen misstänks för våldsamt upplopp.

– Det kommer nog att komma ytterligare åtal så småningom, förundersökningarna pågår ju fortfarande och precis som tingsrätten skriver är det ju ganska många personer som utreds, säger hon.