Piratpartiet startar kvinnoförbund

1:09 min

Piratpartiet har en majoritet män på både listan till Europaparlamentsvalet och till riksdagen. Partiet hoppas engagera fler kvinnor genom att starta ett kvinnoförbund.

– Det behövs ett utrymme där kvinnor kan prata med varandra, säger partiledaren Anna Troberg.

De svenska partierna i riksdagen och Europaparlamentet har i dag kvinnoförbund. Förutom Piratpartiet. Men nu pågår ett arbete med att starta ett.

– Det är att ge en plattform för kvinnor att diskutera interna frågor i partiet men också att diskuterat politiken som partiet ska bedriva. Vi har och har haft en väldig dominans av män i partiet. Det gör att det behövs ett utrymme där kvinnor kan prata med varandra, säger Anna Troberg.

Ännu har inte kvinnoförbundet startats men intresset är enligt Troberg "väldigt stort" inom partiet.

– Det kommer mycket av att vårt ungdomsförbund har drivit på och varit en sund piska för moderpartiet.

Anna Troberg berättar att tanken på ett kvinnoförbund funnits ett tag. Men att det inom partiet funnits ett motstånd.

– Vissa har invanda mönster som de trivs med och om någon kommer och säger att det ska göras så här istället så känns det jävligt jobbigt för en del människor. Men vi ska finnas till för alla och alla ska känna sig välkomna i partiet, säger Troberg.

– Det är rätt ointressant om man har snopp eller snippa, man har rätt till ett privatliv i vilket fall som helst, man ska få sin integritet respekterad, man ska kunna dela kultur och annat som partiet står för. Det är ett naturligt steg för oss.

Hon hoppas att ett kvinnoförbund ska kunna locka fler kvinnor till partiet. På valsedeln till Europaparlamentet är sex av tjugo personer kvinnor, på riksdagslistan är motsvarande andel åtta av fyrtio.

Fotnot: Miljöpartiet har inget kvinnoförbund men en jämställdhetskommitté som beskrivs som att den "närmast motsvarar andra riksdagspartiers kvinnoförbund eller kvinnonätverk". Vänsterpartiet har ett kvinnopolitiskt nätverk.