EKSJÖ

Kommuner försöker haka på husbilstrend

Antalet husbilar som nyregistreras varje år har, har tredubblats de senaste tio åren. Nu kämpar flera kommuner, bland annat Eksjö för att kunna erbjuda attraktiva ställplatser, för att locka de turister som kommer med husbil.

Carmita Johansson visar mig platsen där eventuellt en ny ställplats för husbilar kommer att byggas i Eksjö. Platsen är ganska central och det är viktigt.

– De vill ha ställplatser centralt för att ha nära till att gå och handla, gå ut och äta, ta ett glas vin eller öl och kunna ta sig tillbaka till sin husbil igen.

De senaste tio åren så har intresset för husbilar exploderat, inte bara i Sverige utan hela Europa.

Förra året nyregistrerades drygt 3500 husbilar i Sverige, det kan jämföras med drygt 1000 2002. Men husbilsägare har andra krav är husvagnsägare, de vill ha centralt belägna ställplatser, med enklare service, eluttag och kanske möjlighet att tömma latrin. Men idag råder det stor brist på den här typen av ställplatser. Och branschen driver nu ett projekt för att minst fördubbla antalet dom kommande åren, Lars-Erik Hörmander är projektledare.

–Vi har en målsättning i branschen att fram till 2020 ska vi ha minst en central ställplats i varje kommun. Ca 300 stycken.

I Eksjö är det bråttom att få fram centrala ställplatser för husbilar, menar Carmita Johansson, annars är risken stor att turisterna drar vidare till till nästa stad istället.

–Jag märker redan idag att vi missar turister. När jag inte kan erbjuda dem en ställplats centralt i stan så säger de själva att då åker de vidare till Vimmerby eller någon annan stad.