FBI hjälper Ukraina spåra försvunna miljarder

1:55 min

Den landsflyktige presidenten Viktor Janukovytj och hans närmaste anklagas för att ha fört ut lika mycket pengar som hela Ukrainas årliga budget till Ryssland.

Samtidigt som ukrainska åklagare undersöker penningsvindeln pågår internationella utredningar för att hitta ukrainska tillgångar på utländska konton.

Schweiz, Österrike, Lichtenstein och Storbrittanien har frusit misstänkta ukrainska konton, knutna till Janukovytj.

Storbritannien har inlett en brottsutredning som rör 23 miljoner dollar. På schweiziska bankkonton fanns motsvarande 14 miljarder kronor i slutet av 2013, ukrainskt kapital som Åklagarmyndigheten i Kiev hävdar är olagligen utfört kapital.

Riksåklagaren hävdar att Janukovytj och hans allierade flydde till  Ryssland förde med 32 miljarder dollar i kontanter och guld.

Det är något mer än hela Ukrainas statsbudget och skulle kunna täcka det budgetunderskott på omkring 25 miljarder dollar Ukraina har nu.

Men försöken att få Ryssland att utlämna någon av de anklagade har varit förgäves.

Natten mot den 23:e misslyckades Janukovytjs medarbetare ta sig in i Centralbanken för hämta valuta, vakter stoppade dem utanför.

En rysk nätsajt skriver att expresidenten köpt en fastighet i Rublovka, en fashionabel förort till Moskva där många av Kremls politiker bor.

Fastigheten ska ha kostat 52 miljoner dollar - ett helt normalt pris för de hus som finns i det området.

Enligt Janukovytj deklaration från 2012 tjänade han 2,5 miljoner dollar, framförallt från bokförsäljningar. Det är mer än den ryske presidenten Vladimir Putin uppgett som sin årsinkomst.

En speciell enhet inom amerikanska FBI hjälper till med utredningen. Gruppen har tidigare återbördat stulna statliga medel i samband med arabiska våren och i Nigeria.