
CUF drar tillbaka kampanjen #thewalkingred
Centerpartiets ungdomsförbund (CUF) ångrar sig och kampanjen #thewalkingred går i graven.
– Tyvärr så har nazister på Twitter missbrukat det här, säger Andreas Eriksson, förbundsstyrelseledamot i CUF.
Efter publiceringen på Twitter, där CUF uppmanade alla att ta bilder på första maj-tågsdeltagare och publicera dem på internet, har de fått kritik för att inte ta politiska hotbilder på allvar och för att kampanjen är åsiktsregistrer.
Hanna Wagenius, ordförande för CUF, menar att de blev missförstådda.
– Tanken med det hela var att, genom på avstånd utan att det går att identifiera någon i tåget, låta första maj tåget symbolisera den zombiepolitik som vi tycker att bland annat Socialdemokraterna för på arbetsmarknadsområdet, säger hon.
Men ni uppmanar ju till att man ska fota demonstrationståg och då blir ju följden att ansiktena kommer med.
– Jag förstår att det är så det har uppfattas. Men det har absolut inte varit meningen från vår sida. Vi har hela tiden tänkt att man ska stå på ett ganska gott avstånd så det inte går att identifiera på de här bilderna.
Men ansiktena hänger ju ändå med, ska man bara fota ryggtavlor eller?
– Allt beror på väldigt mycket på vad man har för kamera och hur långt avstånd man står på, men att fota bakifrån är ett väldigt bra sätt att se till att man inte får med några ansikten exempelvis.
Under eftermiddagen beslutade sig CUF för att dra tillbaka kampanjen. Enligt Andreas Eriksson, förbundsstyrelseledamot i CUF beror det på att nazister har hakat på hashtaggen.
- Om det blir en grej av att folk hänger ut människor för deras politiska åsikter på Twitter så står vi inte bakom det, vi tycker det är jätteviktigt att människor har möjlighet att vara anonyma, säger Andreas Eriksson, förbundsstyrelseledamot för CUF.
Men varför startade ni ens den här kampanjen om det är så viktigt för er?
- Meningen med kampanjen var verkligen bara att anspela på att sossarna gräver upp gamla döda förslag och gör politiska zombier av dem. Kampanjen har aldrig varit menad att handla om foton.
Men ni sa ju att folk skulle ta bilder på tågen?
- Varje första maj så har tidningarna massa uppslag med bilder från majtåg och de gör det jättesnyggt och då ser man bara lite flaggor utan att kunna peka ut folk. Och det var precis så vi tänkte. Vi tänkte aldrig att det skulle kunna bli en grej av att folk hänger ut människor, det var absolut inte meningen.
Att kartlägga varandra är ju en metod som används av extremister i olika politiska läger, borde ni inte ha förutsett det här?
- Vi borde definitivt ha tänkt mer på det. Det här händer inte oss så ofta eftersom vi tillhör den politiska mitten. Men redan förra valet var vi ett par centerpartister, däribland jag, som blev uthängda och det var väldigt jobbigt.
Andreas Eriksson säger också att nazister inte brukar haka på deras kampanjer eftersom CUF tycker om fri invandring.
- Det är här är något som vi är mycket ledsna för att folk har tolkat på det här sättet och vi står för att folk ska få vara anonyma, säger han.