Angeredsgymnasiet utmanar näringslivet att göra en insats

6:21 min

Angeredsgymnasiet utmanar Göteborgs näringsliv att engagera sig i unga och mot deras arbetslöshet. Många företag har redan visat intresse för att göra en social insats och få något tillbaka.

Samuel Engelhardt, specialpedagog på Angeredsgymnasiet, är positivt överraskad över gensvaret från små som stora företag att hjälpa unga få ett kontaktnät utanför stadsdelen.

– Problemet för många av de här eleverna är att de saknar nätverk utanför stadsdelen, skolan eller familjen. Vi vet att ungefär 80 procent av alla arbeten går via nätverk och kontakter. Många av dem har slutat drömma, säger Samuel Engelhardt.

Nu har såväl större som mindre göteborgsföretag anslutit sig och planerna håller på att konkretiseras.

– Vi frågar företagen vad de kan göra men vi kan ge hintar om vad vi behöver.

Bland annat handlar det om att företag kan erbjuda praktikplatser, stipendier eller handledare inom examensarbeten. Men också om att gå in som så kallade studieguider, i den meningen att företagets personal ställer upp som läxhjälpare under en längre period.

– De kan "adoptera" en eller två elever eller kanske en hel klass. Då får man en relation och så leder det förhoppningsvis till att det öppnar upp för nätverk.

Hade du räknat med den här responen?

– Ärligt talat, det hade jag inte. Jag blev väldigt positivt överraskad när jag såg och hörde hur många som var intesserade. och då uppriktigt intresserade. det finns ett genuint intresse i dag för att hjälpa till.

Samuel hoppas på att satsningen är starten på något större.

– Då säger vi såhär: "Om vi kan, så kan ni". Och så utmanar vi resten av Sverige.