Jiellevárri/ Gällivare

Lars-Ola Jannok: Tårarna bara rinner ner för kinderna

6:19 min

Renägaren Lars-Ola Jannok var en av de första på plats där 22 renar hade blivit påkörda av tåget, längs malmbanan mellan Kiruna och Gällivare.

-- Man känner bara en uppgivenhet, säger Jannok som samtidigt är förbannad över att ingenting görs för att stoppa tågdöden.

Det var i närheten av Fjällåsen som tåget körde över 22 stycken renar, de flesta av dem var vajor som var på väg till kalvningslandet efter en ovanligt hård vinter.

 – De har bara några meter kvar innan de är över järnvägen, så faller de på målsnöret och där ligger de med uppfläkta bukar och de ofödda kalvarna på spåret, man blir så arg och besviken att tårarna bara rinner nerför kinderna, säger Lars-Ola Jannok.

Lars-Ola Jannok beskriver att förlusten blir flera gånger större när just vajor dödas av tåget, renägarna får ersättning för enbart de dödade vajorna, men inte för de ofödda kalvarna.

 – Och det är ju inte bara i år som de här vajorna skulle ha fött kalvar, utan även kommande år, och de skulle ju ha fött fler vajor som i sin tur skulle ge fler kalvar.

Det är andra gången i vinter som det sker en stor olycka av det här slaget längs den här sträckan, i januari dödades närmare 50 renar av tåget. Lars-Ola Jannok säger att de i samebyn gör allt som står i deras makt för att hålla renarna från spåret, men det räcker inte.

Enligt honom finns det bara en lösning och det är att bygga stängsel och så kallade ekodukter över eller under järnvägen, så att renarna kan passera.

 – Det är mitt budkap till Trafikverket, det blir billigast för alla för då minskar renpåkörningarna, det kan jag garantera.