Val 2014

Rekordhögt stöd för Vänsterpartiet

2:14 min

Vänsterpartiet får en rekordhög siffra i Svensk väljaropinion, den sammanvägning av de större opinionsinstituten som Novus gör för Ekot. Vänsterpartiet ligger nu på 8,6 procent och har därmed fler sympatisörer än Sverigdemokraterna som fortsätter att dala i opinionen.

Grafik: Svensk Väljaropinion, april 2014

Jonas Hinnfors är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, och bedömer att Vänsterpartiet har vunnit på att driva på frågan om vinster i välfärden.

– Det skulle jag vilja lyfta fram som en huvudförsklaring, Vänsterpartiet är väldigt tydliga här, säger han.

Vänsterpartiet får nu den högsta siffran sen Svensk väljaropinion startade 2008. Partiet får 8,6 procent och passerar därmed Sverigedemokraterna som har haft en dalande kurva sedan i november förra året. SD sjunker till 8,2 procent. Samtidigt som Vänsterpartiet går framåt och Miljöpartiet ligger kvar strax över 10 procent går det fortsatt knackigt för Socialdemokraterna som sjunker och ligger precis under 33 procent.

– Vi måste fortsätta att bli tydligare att få ut våra sakfrågor, det är den enda vägen framåt, säger Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin.

Det rödgröna blocket har ett stort försprång, och leder nu över Alliansen, med 51,9 procent mot 37,3 procent. Moderaterna är det enda borgerliga parti som stiger, om än från låg nivå, i den senaste mätningen och ligger nu på 24,3 procent. Varken Centerpartiet eller KD skulle komma in i riksdagen om det var val i dag.

Siffrorna kommer efter en mycket turbulent tid med krisen i Ukraina. De kommer också efter att regeringen har släppt sin vårbudget gjort en offensiv med flera pressträffar om ekonomin och försvaret. Ändå växer inte sympatierna för Alliansen.

Jonas Hinnfors vid Göteborgs universitet tror att dels att väljarna har svårt att hänga med när regeringen först argumenterar för skattesänkningar och nu under våren emot. Men han tror också att de dåliga resultaten i PISA-undersökningarna belastar regeringen.

– Oklart om det är regeringens fel, men nånstans landar kritiken på regeringen och man har svårt att hantera det, säger han.

Finns det möjlighet för Alliansen att hämta in det här försprånget som det rödgröna blocket nu har?

– Vi statsvetare är numera försiktiga med att säga något i den frågan, men har det inte hänt något tydlig förskjutning i opinionen, den här månaden som vi har framför oss, då är det nog väldigt svårt att hämta hem det, säger Jonas Hinnfors.