Uppgifter om två döda ukrainska piloter

1:58 min

Enligt AP ska två ukrainska helikoptrar ha skjutits ned och två piloter dödats i samband med en offensiv mot de proryska separatisterna i Slovjansk. 

Ukrainas inrikesminister Arsen Avakov har bekräftat att en helikopterpilot dödats och en annan skadats sedan separatister använt luftvärnsrobotar mot de ukrainska styrkorna i Slovjansk. Ukrainas försvarsdepartement uppger att två personer dödats.

På sin Facebook-sida anklagar Avakov separatisterna för att anlita professionella legosoldater, skriver Reuters. 

Enligt separatisterna pågår ett försök från den ukrainska armén att återta Slovjansk. Flygalarm hörs över Slovjansk i en video som en Slovjanskbo filmar över staden från en helikopter och rök stiger över husen tidigt på morgonen.

I en annan video tagen vid sextiden lokal tid i utkanten av Slovjansk vid en av separatisternas vägspärrar sägs detta vara början till en större offensiv från ukrainska armén för att återta separatisternas främsta fäste.

I videon hörs helikoptrar i luften och avlägsen skottlossning från vad som påstås vara automatvapen. En Reutersfotograf på plats har också hört skottlossning och sett militärhelikoptrar i stadens utkant.

Stora delar av den information som kommer ut från proryska eller ryska källor. Den självutnämnde borgmästaren i staden säger enligt ryska nyhetsbyrån Interfax att två helikoptrar skjutits ned och att en pilot tagits tillfånga medan den andre dödades.

Under morgonen kom uppgifter från rysk tv om att tio vägspärrar har övertagits av ukrainska armén.

Efter gårdagens nesliga nederlag i Donetsk där kravallpoliser tvingades lämna över sin utrustning till attackerande separatister som intog stadens åklagarmyndighet är det väntat att någon form av motreaktion skulle komma.

De tidigare antiterroroperationer som Kiev lanserats har inte varit särskilt framgångsrika. Vägspärrar som intagits har efter en tid tagits tillbaka av separatisterna, som just nu kontrollerar de flesta större städer i Donetsk och Luhanskregionerna.