Många byggarbetare från andra EU-länder jobbar svart

1:32 min

Runt 8 000 byggarbetare från andra EU-länder jobbar i Sverige – och drygt hälften jobbar svart. Det visar en undersökning som bransch- och arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier kommer att presentera i Almedalen i sommar.

– Fri rörlighet har i Europa tycker vi är bra. Dåligt är att det förekommer kriminalitet och illegal verksamhet i vår och andra branscher. Det är inte bra för något land, säger Andreas Brendinger som är regionchef för Byggindustrier i Västsverige.

Dessutom känner de små byggföretagen av konkurrens, enligt Byggindustrier.

Byggnadsarbetareförbundet har tidigare bedömt att det handlar om dubbelt så många arbetare från övriga EU-länder som är här och jobbar, och har vid ett antal fall avslöjat och även lyckats bärga hem pengar för underbetalda byggnadsarbetare.

Problemet är fortfarande stort, säger Mats Gröndahl, ombudsman hos Byggnads Väst.

– Det omfattar ganska så stora byggnadsvolymer. Vi kartlägger nu hur stora volymer som berörs av arbete där lönerna inte följer kollektivavtal.

Polska Darek blev lurad på 45 000 kronor av sin första arbetsgivare i Sverige. Nu efter fem år och egen firma och bosatt här med familj känner han konkurrens.

– Det är en massa polacker som kommer hit och arbetar svart, och det är inte bra för mig heller.