LITTERATUR

Ryssland vill förbjuda Karlsson på taket

2:06 min

Astrid Lindgrens lagom runde och aningen självgode figur Karlsson på taket är mycket populär i Ryssland. Men nu vill det ryska utbildningsdepartementet förbjuda utländsk barnlitteratur som anses opatriotisk och i strid med traditionella familjevärderingar. Och där ligger Karlsson i farozonen. Nyligen diskuterades ett eventuellt förbud i rysk tv.

– De anser att den kände Karlsson i Astrid Lindgrens bok skapar oönskade dåliga relationer mellan barn och föräldrar och är inte i linje med ryska värderingar, säger programledaren som bjudit in fyra att diskutera det förbud tjänstemän vid utbildningsdepartementet förberett.

Tre av fyra i panelen är för ett förbud av framförallt det som de ser som skadliga utländska influenser, som inte fanns på Sovjettiden. 

– Sagor om jultomten, Musse Pigg och Kalle Anka måste absolut förbjudas och allt det amerikanska som inte fanns på Sovjettiden, säger Kommunistpartiets Viktor Nikolajevitj, som vill ha bort allt utländskt i barnlitteraturen.

Den ende som inte håller med i panelen om förslaget från utbildningsministeriet är barnlitteraturexperten Valentin Valentevitj.

– Det där härrör från bristande klassisk bildning för alla sagor innehåller universella teman som går igen oavsett land, så  förbjuds utländska sagor måste också ryska sagor förbjudas , säger han.

Astrid Lindgren är mycket populär i Ryssland och särskilt Karlsson på Taket, som fanns översatt till ryska redan på Sovjettiden och förutom böckerna har en rad dramatiseringar gjorts om den lagom runde flygande och något självgode Karlsson.

I den patriotiska våg som råder i Ryssland just nu diskuteras förutom förbud för skadligt utländsk inflytande att skapa egna ryska alternativ. Ett internet som kallas Cheborasjka eller Drutten som figuren heter på svenska har föreslagits av en dumaledamot och presidenten själv har sagt att det behövs rysk snabbmat istället föri mporterad amerikansk.