Alliansen kräver besked om gemensam rödgrön politik

2:16 min

Den borgerliga alliansen krävde gemensamt idag besked om gemensam politik från de rödgröna.

Efter den senaste tidens låga opinionssiffror för regeringspartierna och höga siffror för den rödgröna oppositionen gick de fyra borgerliga partiledarna idag ut och krävde besked av den rödgröna oppositionen hur en gemensam politik ser ut efter en eventuell valseger för de rödgröna.
Folkpartiledaren Jan Björklund kallar bristen på besked från dom rödgröna för den största politiska mörkläggningen i modern tid.

– Sverige är på väg mot den största politiska mörkläggningen i modern tid, sa folkpartiledaren Jan Björklund.

--Det finns inte något exempel sedan 70-talet där en tänkt blivande regering vägrar att redovisa sin politik.

De fyra borgerliga partierna ligger klart under de rödgröna partierna i opinionsundersökningarna. Inför förra riksdagsvalet 2010 presenterade de rödgröna ett gemensamt förslag vid den här tiden på året. Efter det föll opinionssiffrorna för de rödgröna och de gick upp för de borgerliga partierna. 

– Det man försöker göra liknar hur borgerligheten uppträdde på 70-talet, sa moderatledaren Fredrik Reinfeldt.

– Socialdemokratins svar på det där och då var att ”så här får man inte göra. Man bör ge gemensamma besked, annars kan man inte ta långsiktigt ansvar för Sverige ”. I den delen håller jag med om det. 

Kristdemokraterna når inte ens över riksdagsspärren på fyra procent i opinionsundersökningarna och partiledaren Göran Hägglund ser precis som 2010 en möjlighet att få ökat stöd om de rödgröna bara redovisar alla olika vallöften för väljarna i en gemensam valplattform.

-- Jag är rädd att vänsterpolitiken, om de får chansen, kommer att leda till dels ett urgröpt förtroende för demokratin. Det eftersom man inte har fått tydliga besked om vad de vill göra, dels att man får betydligt större skattehöjningar än vad människor har föreställt sig, sa Göran Hägglund.

Centerpartiet når inte heller över fyra-procentsspärren till riksdagen i opinionsmätningarna, och partiledaren Annie Lööf efterlyser besked.

– Jag tycker att väljarna har rätt att veta om det blir Jonas Sjöstedt som blir finansminister och ska genomföra sina 80-90 miljarder i skattehöjningar på svenska hushåll, eller om det är Stefan Löfvén och Miljöpartiets skattehöjningar som skall gälla.

Men är det inte bara ni som är missnöjda med att det inte blir som 2010 när de ju gav gemensamt besked och deras opinionssiffror sjönk?

– Jag går till val i första hand på min egen politik för jobb i hela landet och för mer resultat i miljön, säger Annie Lööf.