Hot mot unga politiker

Många unga politiker utsatta för hot, våld eller trakasserier

2:20 min

I P3 Nyheters undersökning säger mer än varannan förbunds- och distriktsordförande som svarat att hen har varit med om hot, våld eller trakasserier i sin roll som politiker. Mest utsatta är enligt undersökningen SDU.

Peter, som egentligen heter något annat, satte upp klistermärken tillhörande Sverigedemokraternas ungdomsförbund i staden där han bor. Enligt honom dröjde det inte länge innan det första hotet kom.

– De klottrade ner fasaden där jag bodde. De satte upp lappar där det stod saker om att jag var rasist. Det är som att bli kallad pedofil, det värsta man kan vara i dagens samhälle.

Peter polisanmälde händelserna, men enligt polisen saknades det spaningsuppslag och förundersökningen lades ner.

I P3 Nyheters undersökning uppger över hälften av de svarande att de blivit utsatta för hot, trakasserier eller våld. Det är distrikts- och förbundsordföranden för riksdagspartiernas ungdomsförbund, totalt 122 personer (72% av de tillfrågade), som under våren fått svara på en enkät kring sina upplevelser.

Mest utsatta är enligt undersökningen politiker i SDU. 14 av 15 uppger att de blivit hotade eller trakasserade. Näst mest visade sig Ung Vänster, och därefter Grön Ungdom, vara.

Här är resultaten av vår undersökning | Så här gjorde vi undersökningen

Amne Ali är före detta distriktsordförande för Socialdemokratiska ungdomsförbundet (SSU) i Stockholm. Hon har flera gånger blivit uthängd på bloggar och internetforum när hon uttalat sig om migration, antirasism eller feminism. Hon visar en blogg där flera av SSU:s medlemmar står uppradade.
– Scrollar man ner till kommentarsfälten kan man läsa att "namnen är noterade inför framtiden", säger Amne Ali.

Risken för utsatthet kan leda till att bara en typ av människor väljer att engagera sig politiskt, menar Agneta Blom, docent i statsvetenskap på Örebro universitet.

– Det blir bara hårdhudade människor som engagerar sig politiskt. Demokratin bygger på att var och en ska kunna engagera sig. Det ska inte upplevas som obehagligt eller farligt, säger hon.

Nu har Peter, som var på väg till toppskiktet i förbundet, lämnat SDU. Hoten och trakasserierna, som han menar kom från vänsterextremister, blev för allvarliga.

– Stressen gjorde att jag började missbruka narkotika. Jag var tvungen att däcka för att kunna sova, berättar han.

Amne Ali fortsätter vara engagerad. Hon tror att hoten och trakasserierna kommer att hänga med henne. Men hon kommer aldrig att vänja sig.

– Jag tror inte man kan vänja sig vid att känna sig otrygg och att ens familj ska vara orolig för en, bara för att man har engagerat sig politiskt, säger Amne Ali.