Ystad

Ystad redo för Skånes största LAN

I dag startar den 48 timmar långa dataspels-festivalen Ninjat i Ystad. Det är det största officiella LAN:et som anordnats i Skåne med nära 200 föranmälda deltagare.

En timme innan insläpp har arrangörerna Py Paavolainen och Carina Månsson fortfarande mycket att stå i.

– Vi fixar med fika, mat, kassa, inträde och myshörnor. Ja, allt ska fixas nu, säger Py Paavolainen mellan alla samtal hon får på mobilen.

– Det tekniska var klart redan igår. Alla sladdar, ljud och ljus är testat och scenen är okej. Men det är det sista runtomkring som ska på plats nu. Kaffe kokas i mängder, fyller Carina Månsson i.

180 platser har gjorts redo med ström och nätverkstillgång i Österporthallen, för de spelare som redan anmält sig till LAN:et. Förutom eftersläntare bland spelarna hoppas arrangörerna också att Ystadborna ska ta sig tid att besöka hallen under helgen.

– Det är mycket som händer i Ystad den här helgen. Så det kommer säkert att komma väldigt många hit, säger Py Paavolainen.

Varför behöver Ystad ett sånt här LAN?
– Vi har faktiskt världens största LAN i Sverige uppe i Jönköping. Men det har varit skriande behov av ett LAN söder om Jönköping. Det har inte funnits något med kontinuitet i, säger Carina Månsson.

– Och vi föräldrar känner att vi vill vara med på den här banan. Vi kan inte komma undan och säga att vi inte förstår vad ungarna håller på med. Vi som föräldrar måste engagera oss och hänga med i den här generationens behov, säger Py Paavolainen.