Lavinartad ökning av klotter

1:47 min

Det klottrades betydligt mer under april månad i år än tidigare år. Orsaken är bland annat den så kallade apriloffensiven som nyligen avslutades.

Apriloffensiven gick ut på att man ska klottra extra mycket under april månad, för att utmana Stockholms stads nolltolerans mot graffiti.

– Spontant så tycker jag väl att det är jävligt dåligt. Man kan väl klottra på ställen där man tycker det är tillåtet att göra det om fastighetsägarna tycker det är okej, säger Shahin Soltani.

– Jag har generellt lite problem med hur samhället ser på graffiti, jag tycker det kan vara en jätteintressant konstform. Inte folk som bara taggar, men det är fint med mer färg på husen, säger Rebecca Tencic.

Rebecca Tencic och Shahin Soltani har olika uppfattning om klotter, graffiti och gatukonst har på Stockholms gator att göra eller inte, och under den föregående månaden pågick Apriloffensiven som startats av den kända graffiti- och gatukonstnären Hop Louie.

Den gick ut på att man under april månad skulle måla så mycket graffiti och göra så mycket gatukonst man kan. Bland annat för att utmana stadens nolltolerans, som går ut på att allt klotter ska saneras inom 24 timmar. Och anmälningarna till trafikkontoret som har hand om all sanering av klotter, har ökat från 500 till 800 fall jämfört med 2013.

Mats Frej är presstalesman på trafikkontoret i Stockholm:

– Det är bekymmersamt då eftersom våra politiker, fullmäktige har beslutat att klotter är detsamma som skadegörelse, vårt uppdrag är att försöka få bort det inom 24 timmar. Man kan också se det som att anmälningarna ökat eftersom väldigt många Stockholmare inte accepterar det här och att de anmäler det för att de vill ha bort det.

Varje år så lägger Stockholms stad drygt 15 miljoner på klottersanering, pengar som Mats Frej tycker kunde läggas på annat. Initiativtagaren HopLouie säger till P4 att han tycker att kampanjen varit lyckad och att det garanterat kommer bli en ny apriloffensiv nästa år, något som Mats Frej på trafikkontoret inte har mycket förståelse för:

– Våran uppfattning är att stadsmiljön. Alltså våra parker, parkbänkar och allt som finns som berör oss är vår gemensamma egendom och då är det inte okej att klottra och måla och fördärva.