Jönköping

Åtta gripna när Åkesson kom till Jönköping

1:43 min

Under lördagen var det Jönköpings tur att få besök av Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, som just nu är ute på en landsomfattande EU-valturné. Åtta personer greps i samband framträdandet.

Åkesson är van vid högljudda protester från demonstranter, men i just Jönköping är de lite värre än på många andra ställen, säger han.

– Att det kommer vänsterextremister och skriker i just Jönköping är inte ovanligt, det brukar se ut så här tyvärr. Det är en skamfläck för Jönköping.

Är det inte så överallt?

– Nej, det är inte så överallt, utan det är i vissa städer, där Jönköping tyvärr sticker ut.

Jimmie Åkessons tal i Jönköping under lördagen blev en aning försenat, på grund av motdemonstrationer. Åtta personer greps för ohörsamhet mot ordningsmakten - alltså att inte ha lytt polisens uppmaningar - alternativt störande av allmän sammankomst, flera av dem innan Åkessons ankomst till Rådhusparken.

Under själva talet möttes Åkesson sedan, förutom av de egna väljarnas applåder, dels av en tyst manifestation, där människor vände ryggen mot scenen och sträckte lånfingret i luften, och dels av mer högljudda demonstranter utanför en avspärrning längre bort i parken.

Mycket av talet handlade förstås om det kommande EU-valet. Och att få EU-kritiska väljare att rösta är en utmaning, menar Jimmie Åkesson.

Beröm för nazistmotstånd

– Vi såg en undersökning så sent som i tisdags som bekräftar att våra väljare är de som är allra minst benägna att rösta i EU-valet. Desto viktigare då att jag åker runt så här och försöker motivera våra väljare och väljare i allmänhet att faktiskt rösta.

Samtidigt som Jimmie Åkesson var kritisk till motdemonstranterna som mötte honom, så gav han Jönköpingsborna beröm för att ha slutit upp mot Svenskarnas parti under 1 maj.

– Det är bra om man sluter upp mot ett nazistiskt parti, det borde alla demokratiska krafter göra. Det är bra om det finns ett engagemang i politiken. Det border det göra fler gånger än bara när extremister, som nazister, dyker upp.