Macken i Macken förstörd i brand

1:54 min

Roy och Roger har ingen mack ihop längre. I natt brann byggnaden som blivit välkänd i och med Galenskaparnas och After Shaves film Macken - Roy´s och Roger´s Bilservice, ner.

Larmet kom 02.40 och räddningstjänsten begav sig till Bitterna söder om Vedum.

 – Men macken var övertänd och dessutom fanns det gasflaskor i byggnaden, så det var bara för oss att backa undan 300 meter, säger Magnus Areflykt vid räddningstjänsten i Lidköping till P4 Skaraborg. 

Så nu finns inte macken i Macken längre. 

– Den är helt nedbrunnen eller uppbrunnen eller vad man ska säga. Vi har bara efterbevakning på platsen nu.

En bit ifrån brandresterna sitter Dragan Djordjevic och tittar på det som finns kvar. Strax före klockan två i natt satte han ett bilbatteri på laddning och gick sedan och lade sig. En timme senare stod macken i lågor. 

– Först lät det som en explosion, sedan frågade ägaren: "vad gör du?". Jag sover, svarade jag. Sen skrek han "fy fan, det brinner" och jag skrek helvete och kastade mig ner, flyttade ur bilarna och ringde brandkåren, sedan kunde jag inte göra mer. 

Dragan Djordjevic uppskattar att det tog ungefär 20 minuter innan räddningstjänstens första styrka var på plats. Eftersom det fanns gastuber i byggnaden och en redan hade exploderat, påbörjades alltså ingen släckning. 

– Det var stora lågor och ingenting att göra, berättar Dragan Djordjevic. 

Macken blev känd efter att ha fått agera fasadkuliss i filmen som spelades in i slutet av 1980-talet. 1990 hade Macken - Roy´s och Roger´s Bilservice premiär. Redan i filmens första scener är macken med: husvagnsfantasten Milton ska iväg på långtur med familjen och behöver bara tanka först. Men det är såklart lättare sagt än gjort...  

Idag kom många ortsbor kommit till platsen för att se hur där ser ut ut och kanske säga "Hej då, macken" på sitt eget sätt.

– Ja, väldigt mycket bybor som är oroliga för sin mack. De har berättat om att de var här och hjälpte till när det var filminspelning. Det känns nog för dem det här att Roy och Rogers mack inte finns längre, säger Per Johansson, räddningsledare på plats.