Den livsfarliga ”barbiedrogen” kan vara på väg att sprida sig

1:49 min

Läkemedelsverket varnar ännu en gång för den så kallade barbiedrogen som ska göra dig brun och smal, och öka sexlusten. Johanna i Växjö, som egentligen heter något annat, har provat barbiedrogen.

Norska tullen har sett att beslagen av drogen ökar lavinartat enligt den norska tidningen Verdens Gang. Det kan innebära att intresset för drogen, som kan orsaka cancer,även ökar i Sverige.

Johanna, som vi kallar henne, bor i Växjö och har använt barbiedrogen.

– Ja jag kände att jag ville testa på något för att få färg. Och det funkade, man blev ju väldigt brun, och så slipper jag sola för att få färgen. Men det påverkade alla leverfläckar.

Johanna bor i Växjö och är hemma och är mammaledig. Hon letar i en av sina byrålådor för att se om hon kan hitta sprutorna som använde för några år sen för att injicera den så kallade barbiedrogen, som till en början hjälpte. Men sedan inte blev vad hon hade tänkt sig.

– Jag fick mörkare leverfläckar och när jag rev mig och fick ärr blev de jättemörka. Det tog flera månader innan de försvann.

Hur stor omfattningen av drogen är i Sverige är oklart, men Läkemedelsverket har varnat för den i omgångar. På hemsidor är det lätt att hitta drogen och beställa den. 

– Melanotan II, eller barbiedrogen som den kallas, har ett syntetiskt hormon som är gjort för att efterlikna ett kroppseget hormon och påverkar pigmenteringen i huden och gör att man får mer pigment helt enkelt och blir brunare, säger Martin Burman är utredare på läkemedelsverket.

Drogen ska också öka sexlusten och göra en smal. Men Läkemedelsverket har varken utvärderat eller godkänt drogen. Istället varnar de för den eftersom den ger biverkningar och kan ge cancer, säger Martin Burman.

–  Det finns några fall av malignt melanom kopplat till det här. Det är väldigt svårt att veta hur stora riskerna är att få någon av de här biverkningarna eftersom det inte är ett godkänt läkemedel.

Johanna säger att det inte känns så bra att spruta in något som inte är naturligt.

– Jag skulle inte rekommendera det till någon för man vet inte vilka de långsiktiga följderna blir.