Nu kan du styra sverigesradio.se med rösten

Jag hoppas ni har sett filmen när vi workshoppar fram "framtidens radio" vid det här laget?

Men visst glömdes en uppenbar framtidsvision bort? Tänk om man bara kunde säga vilken kanal, program eller vilket inslag man skulle vilja lyssna på och så började radion spela det direkt?

Nu är den framtiden här! Du kan nu säga vad du vill lyssna på och sverigesradio.se börjar direkt spela upp det du önskar. 

Här är exempel på vad du kan säga:

Klicka på sökrutan i övre högra hörnet. Om din webbläsare stödjer taligenkänning finns där en liten mikrofon. Klicka på mikrofonen och säg vad du vill lyssna på. När du slutar prata påbörjas en sökning och det bästa sökresultatet börjar att spela.

Detta är vårt första experiment med taligenkänning. För att det skall fungera behöver du använda webbläsaren Google Chrome på Windows eller MacOSX. Taligenkänningen bygger på teknik från Google, men i framtiden räknar vi med att flera webbläsare kommer att stödja denna form av röststyrning. 

Frasen "lyssna på" har vi reserverat som ett kodord. Om en sökning börjar med den frasen kommer vi automatiskt att spela den bästa sökträffen. Det fungerar lika bra att skriva “lyssna på” som att säga det. Kodordet är det samma och startar spelaren på samma sätt. 

Vi vet att det är många som lyssnar på oss när händerna är upptagna med annat. Röststyrning är därför en viktig framtidsfråga för oss, så att vi kan kunna göra ännu bättre och mer relevant radio i framtiden. 

Vad tycker du om den här nya möjligheten? Är det något vi skall tänka på ni för att röststyrning och sök skall fungera ännu bättre? 

Jacob Hamacher
Webbutvecklingschef 
Digitala medier