Moment 22 när torghandlarna måste ha kassaapparat

2:26 min

Skatteverket kräver att torghandlarna har kassaapparat, men apparaterna får inte användas utomhus enligt Elsäkerhetsverket. Men det spelar ingen roll för Skatteverket som nu inleder sina kontroller på allvar.

På Hötorget i centrala Stockholm är det upprörda känslor bland torghandlare som införskaffat en, vad dom trodde var en godkänd kassapprat.

– Det kom papper att första januari så ska alla inneha ett kassaregister och då gjorde vi det. Hur ska vi ha det, i lagens namn? undrar en försäljare som Ekot träffar när han inser att hans kassaregister inte är godkänt av Elsäkerhetsverket.

Den nya lagen som trädde i kraft vid årsskiftet om krav på kassaapparat beräknas, enligt Skatteverket, omfatta mellan 10 000 och 15 000 företagare som sysslar med exempelvis torghandel.

När nu torghandelssäsongen kommer i gång på allvar börjar också Skatteverket med sina kontroller på allvar. Den torghandlare som saknar en kassaapprat kan få betala 10 000 kronor i en tillsynsavgift.

Men de flesta kassaapprater på marknaden är inte godkända, med en så kallad IP-klassning, för att överhuvudtaget få användas utomhus eftersom det finns risk för att fukt kommer in i elkablarna och kassaapparaten i värsta fall blir strömförande.

Ekot tar med Fredrik Kagerud, expert på Elsäkerhetsverket, till Hötorget i Stockholm där försäljarna lockar med alltifrån jordgubbar och sparris till blommor och skinntofflor, och vi går bakom diskarna.

– Den är CE-märkt, tillverkarnamn och typbetäckning står där också. Sedan ser jag ingen ytterligare information om att den får användas utomhus, säger Fredrik Kagerud när han tittar närmare på en kassaapparat.

Ansvaret för att ha godkända kassaapparater för utomhusbruk är den enskilde företagarens. Här på Hötorget har de flesta hörsammat den nya lagen om kassaregister - samtidigt bryter många, utan att de vet om det, mot elsäkerhetsreglerna.

Nu har det gått så långt att torghandlarnas intresseförening, TOMER, med ordförande Guido Carinci uppmanar sina 500 medlemsföretag att inte köpa någon kassaapparat överhuvudtaget förrän Skatteverket och Elsäkerhetsverket gemensamt kommit fram riktlinjer om vad som ska gälla och vilka kassaapparater som är godkända för torghandel utomhus.

För att betala 10 000 kronor i en kontrollavgift kommer hans och hans medlemmar inte att göra innan dess.

– Ska man ha ett kassaregister så måste det vara godkänt. Och de som finns i dag är inte godkända, säger han.

Conny Svensson är nationell samordnare vid Skatteverket för kontanthandel och säger att alla torghandlare måste ha en kassaapprat, att den sedan är godkänd av Elsäkerhetsverket för utomhusbruk, är upp till den enskilde torghandlaren. Samtidigt beklagar han bråket med handlarna och deras förening TOMER.

– Vi har en lagstifting som ställer krav på att man ska ha ett kassaregister från första januari. Är det så att man inte efterföljer den här lagstiftningen då kan det bli aktuellt att vi påför kontrollavgifter om det visar sig att man inte skaffat ett kassaregister, säger Conny Svensson vid Skatteverket.