Eksjö

Eksjöbostäder bygger nytt

1:43 min

Efterfrågan på bostäder i centrala Eksjö är just nu mycket stort. Orsaken är arbetsmarknaden. Ovanligt många väntas gå i pension och nya ska anställas, och det ökar trycket på bostadsmarknaden Det kommunala bostadsbolaget, Eksjöbostäder, kommer redan i höst börja bygga 100 lägenheter i området Lunden och dessutom letar de mark för ännu fler lägenheter.

Vi står i området Lunden, ganska centralt i Eksjö. Här ska snart 100 nya lägenheter, börja byggas. Husen ska byggas i trä. Eksjö är ju trästaden i Sverige och det högsta huset blir sex våningar högt. Det nya området kommer att märkas, berättar Thorbjörn Hammerth som är VD för Eksjöbostäder.

- Just nu har vi en enorm efterfrågan på bostäder. Innan vi ens hunnit sätta spaden i backen så har vi ett 40-tal intressenter som vill ha lägenhet och dom har redan prickat för vilken lägenhet dom önskar, säger Torbjörn Hammerth.  

Det var längesen Eksjöbostäder byggde nya lägenheter i nån större omfattning, man får gå tillbaka till början av 90-talet. Men nu är efterfrågan så stor att det är dags igen. Förutom Lunden sneglar Eksjöbostäder även på Nannylund som eventuellt kan bli aktuellt för bostadsbyggande om något år. Att efterfrågan ökar så kraftigt beror på arbetsmarkanden i Eksjö, som just nu genomgår en stor generationsväxling.

- Vi har ett stort sjukhus, vi har militären, tingsrätten, vi har polismyndigheten, vi har mycket tjänsteproduktion och dessutom har vi många välskötta företag. När de håller på och byter ut personal, när många går i pension märker vi att många nya yngre personer vill bosätta sig, eller överväger att bosätta sig och arbeta på samma ställe. Då ser vi att här vi en chans nu , och den är nog unik, säger Thorbjörn Hammerth.