Ministrar sjukanmäler sig inte trots frånvaro

2:12 min

Flera statsråd, både nuvarande och tidigare, har varit borta från uppdrag på grund av sjukdom utan att anmäla sig sjuka. Det gäller såväl statsminister Fredrik Reinfeldt som andra ministrar. Därmed har de sluppit avdrag från lönen. Men enligt rättschefen på statsrådsberedningen Christina Weihe gör ministrarna precis som de ska.

– Att vara statsråd är att ha ett uppdrag, man är statsråd dygnet runt, alla dagar, hela året. Statsråden och statsministern är alltid stadsråd även om de är bortresta eller inte kan delta i ett möte på grund av sjukdom, säger Christina Weihe, rättschef på statsrådsberedningen.

Det är Dagens Nyheter som i dag skriver om 17 ministrar som har uteblivit från såväl debatter i riksdagen, regeringssammanträden och olika möten för att de varit sjuka utan att anmäla sig sjuka och därmed få löneavdrag.

Senast någon minister anmälde sig sjuk var 2009, enligt DN som har gått igenom regeringskansliets lönelistor. Då var det finansminister Anders Borg som anmälde sig sjuk i två dagar.

I lagen som styr statsrådens arbetsförhållanden står att statsråd som inte kan fullfölja sitt uppdrag på grund av sjukdom ska få ett avdrag på lönen men det finns inget skrivet om vad det faktiskt innebär i praktiken, enligt Christina Weihe.

– Lagstiftningen tydliggör inte vilka situationer den tar sikte på, säger Christina Weihe.

Finns det föreskrifter inom regeringskansliet som förtydligar det?

– Lagstiftningen som tillkom på 90-talet anger att det ytterst är statsrådet som gör bedömningen, säger Christina Weihe.

Hon menar att nuvarande ministrar följer en praxis som har funnits sedan lagen kom till på 90-talet.

Konstitutionsutskottets ordförande, miljöpartisten Peter Eriksson säger till Dagens Nyheter att regelverket är tvetydigt och att det kan finnas att anledning att granska det här. Det trots att KU tidigare har konstaterat att statsråden alltid är i tjänst, oavsett om de är sjuka eller inte.

Christina Weihe menar att det finns tydliga rutiner för hur man går tillväga om en minister inte kan närvara.

– Om ett statsråd inte deltar i ett möte, till exempel på grund av sjukdom har det inte avgörande betydelse för frågan om statsrådet kan fullgöra sitt uppdrag eller inte, säger Christina Weihe.