Lerum bryter med hemtjänstföretag

1:32 min

Lerum kommun har hävt sitt avtal med hemtjänstföretaget Care Together. De senaste månaderna har brister och anmälningar hopat sig och till slut tog kommunens tålamod slut.

– I några fall har de tagit alldeles för lång tid på sig för att planera - i ett annat fall har de missat att de fått en ny brukare, så att en ny person blev utan hemtjänst i två veckor, berättar Monica Forsell, som är informatör på Lerums kommun.

Lerums kommun har haft avtal med Care Toghether sedan 2009, och enligt Monica Forsell har företaget hela tiden skött sig. Men i slutet av förra året hände något.

Anmälningarna avlöste varandra och trots varningar från kommunen lyckades inte företaget åtgärda bristerna.

Fackförbundet Kommunal har också drivit flera tvister mot företaget. Bland annat ska anställda fått fel lön utbetald och i vissa fall blivit utan lön helt och hållet.

Det är andra gången som Lerums kommun häver ett avtal med ett hemtjänstföretag, och frågan är hur man bär sig åt för att skydda vårdberoende kommuninvånare från oseriösa aktörer.

– Vi har uppföljningar på kvaliteten - både med företagen och kommunens egen hemtjänst.

Är det ett bra system?

– Ja, det tycker jag eftersom bristerna upptäcks. De som hade hemtjänst med det här företaget har kunnat välja ett annat, så ingen har kommit i kläm, säger Monica Forsell.