Forskare: Så farliga är Boko Haram

9:00 min

Boko Harams hot att sälja hundratals kidnappade skolflickor som slavar bör tas på allvar. Det säger terroristforskare Hans Brun, som studerat gruppen. Enligt honom är Boko Haram en direkt livsfarlig organisation.

– Det är ett ganska svårt ämne att prata om, men slaveri har förekommit inom delar av den muslimska världen långt in på 1900-talet. Det är en del av den delen av världen och har förekommit där, och förekommer säkert fortfarande, säger Hans Brun till Studio Ett.

Vad kan man tänka sig att de ska säljas till?
– Olika män. Det är etnisk variant av sexuell trafficking.

Den islamistiska gruppen Boko Haram har tidigare sagt sig ligga bakom kidnappningen av över 200 skolflickor i Nigeria i mitten av april. Nu misstänks de ha fört bort ytterligare åtta flickor.

Både USA och Storbritannien har nyligen erbjudit sig att hjälpa Nigeria hitta de hundratals bortförda flickorna. Men att lyckas kan bli svårt, menar Hans Brun.

– Det beror på vilket underrättelsematerial man har. Det gäller att ha is i magen, det här kan vara ett sätt för Boko Haram att dra in USA, England och Frankrike i regionen.

Hans Brun, som är knuten till Kings College i London, kallar Boko Haram sluga och strategiska, ”absolut inga dumskallar”.

– De är direkt livsfarliga. Det är en oerhört knepig grupp att jobba med. Som forskare har vi märkt att de försökt infiltrera våra forskarnätverk, säger han.

– Faktum är att Boko Haram är mer betydligt effektiva än al-Shabab, som är mycket mer kända.

Organisationen har flera gånger slagit till mot skolor och vill förhindra att eleverna tar del av västerländsk utbildning.

– De vill skapa en muslimsk stat styrd av sharia. De vill framför allt klippa banden med västvärlden. Man sätter i system att attackera universitet, grundskolor och hjälparbetare som arbetar med poliovaccin, säger Hans Brun till Studio Ett.