Ny satsning för att lära barn programmera

5:13 min

Unga killar och tjejer ska få lära sig allt om programmering. Johan Wendt startar nu Kodcentrum som går ut på att locka fler till it-relaterade yrken.

EU-kommissionen räknar med att det kommer saknas en miljon programmerare år 2020. Samtidigt går 160 000 ungdomar i Sverige arbetslösa.

Johan Wendt, som sedan några år tillbaka driver Mattecentrum, kom därför på en idé. Liksom med Mattecentrum är hans tanke att frivilliga ska undervisa unga i Kodcentrum. 

– Att koda är att intruera en maskin att utföra ett visst arbete, det kan vara en datorn eller en robot eller något liknande, säger Johan Wendt.

Kan man verkligen lära sig att programmera när man är åtta år?

– De kan verkligen det. Jag träffade en tolvårig pojke som hette Mohammed som satt och kodade. Han kunde inte berätta exakt vad han programmerade för han och en kompis hade ett företag som tillverkade appar som de säljer. Det var en företagshemlighet, säger Johan Wendt. De kan tusen gånger mer än vad vi kan!

Vilka slags egenskaper ska man ha?

– Att vilja lösa problem, vara klurig, gilla utmaningar. Men man behöver ju inte ha ett intrese. Vi ska ju tända lågan hos dem!

Genom att bygga upp ett nätverk av volontärer och öppna kodstugor över hela landet kommer Kodcentrum arbeta för att öka kunskapen och intresset för programmering.

Barn mellan 8-13 år ska bland annat få lära sig Scratch, Baby python och enklare HTML. När kunskaperna växer ska utmaningarna följa med tills barnen är redo att koda själv.

– Vi drar igång den 20 maj och lånar klassrum Karlssons skola på Östermalm och från och med augusti är vi på Hässelby Gårdskolan.

Stockholm är först ut. Men innan året är slut räknar Johan Wendt med att Kodcentrum finns i fem städer i landet. 2016 i 30 städer.

Enligt Johan Wendt ska Kodcentrum jobba hårt för mångfald och jämnare könsfördelning inom it-relaterade yrken. Målet är att 100 000 av de saknade programmerarnas platser kommer fyllas av svenska ungdomar, både tjejer och killar.

– Svenskar är duktiga på att programmera, men det är en viss klick. Vi kommer jobba jättemycket med genus och jämställdhet för att se till att alla ungdomar, oavsett kön och socioekonomisk bakgrund, får möjlighet att lära sig programmering, säger Johan Wendt och fortsätter:

– Alla barn är välkomna. Det är punkt där.