Putin vill skjuta upp folkomröstning i Ukraina

1:41 min

Den ryske presidenten Vladimir Putin har uppmanat separatisterna i östra Ukraina att flytta fram folkomröstningen som de vill hålla redan nu på söndag till ett senare datum.

Putin sa också i ett möte med Schweiz president att de ryska trupperna flyttats från ukrainska gränsen.

Våra trupper nära ukrainska gränsen har tydligen oroat, men nu har trupperna förflyttats. Det sa den ryske presidenten vid sitt möte med Didier Burkhalter, president i Schweiz och just nu ordförande i OSSE, europeiska samarbets- och säkerhetsorganisationen.

Putin sa också oväntat att han är positiv till de planerade presidentvalen i Ukraina 25:e maj, men att Kiev måste föra dialog med separatisterna i öster. De kräver en folkomröstning om självständighet nu på söndag.

Men presidenten manade dem att skjuta fram omröstningen, något som ledare för den så kallade Folkrepubliken Donbass i Donetsk sa sig vara beredda att göra.

Men den valkommission som redan finns har inte fått några order om en senareläggning. Att överhuvudtaget hålla folkomröstningen på söndag är i strid med Ukrainas grundlag, som kräver att parlamentet först beslutar om en sådan ska hållas.

Nato och ukrainska militärexperter motsäger Putins besked om truppförflyttningen och hävdar att fortfarande finns runt 40 000 nära gränsen.

Det som kan ses som en mjukare rysk hållning dikteras troligen av nya usla ekonomiska prognoser från investerare i Ryssland och att EU redan på måndag kan ta beslut om nya sanktioner. Det globala ekonomiska forum som Ryssland står värd för i St. Petersburg i slutet av maj kan bli ett fiasko då redan många tidigare års deltagare nu inte tänker komma.