Drömjobbet i Spanien blev en mardröm för Elvira från Kumla

2:13 min

Hon såg så många möjligheter, men utlandsjobbet blev en mardröm för Elvira Ericsson. 
– Jag blev själv lurad men undrar om jag kan ha lurat andra också.

Idag är hon tillbaka hemma i Kumla och oroar sig för att hon kan ha medverkat till att svenskar blivit lurade att skriva på tvivelaktiga kontrakt.

– Mitt jobb var att få dem att lita på mig och att tycka att den här idén var skitbra, säger Elvira som jobbade för ett nordiskt resebolag.

Hon skulle erbjuda svenskar på plats i Spanien att snabbt, inom en dag, köpa in sig på 6 veckors semesterboende som finns i 102 olika länder. Priset var varierande från 26 000 kronor till 45 000 kronor.

För sin egen del fick Elvira löften om boende i solen, egen lön och fria arbetstider i Spanien, men det blev inte så, långt ifrån.

– Vi flyttade runt mellan chefen och chefens mamma. Vi fick en lägenhet som det inte ens gick att spola på toaletten på. Det var kackerlackor överallt och så kände vi oss pressade över att vi inte visste om vi skulle få våra pengar eller inte.

En gång fick hon en löneutbetalning på 5 000 kronor, pengar som inte täckte utgifterna.

Hon stod ut i sju veckor, sedan åkte hon och kompisen hem. De har fortfarande inte fått ut sin sista lön.

Elvira kom hem med stukat självförtroende och en stark känsla av att både hon själv har blivit lurad och att hon kan ha medverkat till att lura svenskar på plats i Spanien.

– Jag hoppas att de får det de har blivit lovade.

Ett skäl till att Elvira valde att åka hem var just den obehagliga farhågan att hon kan ha medverkat till att lura svenskar att skriva under tveksamma kontrakt. Hon vill varna andra unga att åka ut i Europa.

– Man ska ha ett skrivet kontrakt till exempel, det har jag lärt mig, säger hon.