Maskinen som kan skriva ut kroppsdelar

1:30 min

Skrivare som kan skriva ut tredimensionella föremål har funnits några år, och nu kommer skrivarna som kan skriva ut levande material i 3D.

På Chalmers i Göteborg utvecklas nu en teknik för att skriva ut kroppsdelar åt människor som saknar eller förlorat dem.

Det lilla skrivarhuvudet rör sig ryckigt fram och tillbaka över en skiva. Den ritar skikt efter skikt av en vit massa, och fram växer ett litet, litet öra. Den vita massan är nanocellulosa, samma som minsta byggstenen i skogen utanför labbfönstret.

– Det är ett skogsmaterial som har omvandlats till pappersmassa, och sedan till cellulosananofibriller genom en mekanisk homogeniseringsprocess. Det blev en jättefin massa, som en kräm, säger Paul Gatenholm, professor i biopolymerteknologi vid Chalmers.

Nanocellulosan är byggställningen för örat, men celler måste till för att det ska bli ett riktigt öra. Celler kan blandas i utskriftsmaterialet till den här skrivaren.

Några reservdelsöron kommer inte härifrån än. Öron blir nog inte de första implantaten, tror forskarna. Snarare ska man kunna tillverka brosk för att exempelvis läka onda knän.

– Det är väldigt många som lider av artros, förslitningar i knän. Brosk repareras inte. Man skulle kunna tänka sig att man har ett material av nanocellulosa och stamceller, och omvandlar dem till brosk. Så implanterar du ditt eget brosk, säger Paul Gatenholm.

Mer om bioprinting  blir det i Vetandets värld som idag sänds direkt från Vetenskapsfestivalen som pågår i Göteborg. På en scen i gallerian Nordstan börjar sändningen klockan 12.10, och förutom bioprinters handlar det om smarta bläckfiskar och supermaterialet grafen. Du är välkommen att komma och lyssna på plats.