Här är årets nominerade böcker

2014 års böcker handlar om många olika saker. Det är hemska historier om barnhemsbarn som försvinner, mystiska fantasiböcker och revolt mot vuxenvärlden.

De nominerade böckerna är:

Dödsknäpp av Håkan Jaensson (Alfabeta)

När Totte ser ett läkarprogram i tv tror han att han just den lömska sjukdomen som doktorn pratar om. Än märks ingenting. Men snart kommer han att vara död. Vad ska han göra av det lilla liv han har kvar? Dödsknäpp är en sorglig och rolig bok om livet. Och om Totte som överraskar alla. Inte minst sig själv.

Barnhemmet av Cecilia Lidbeck (Lilla Piratförlaget)

Det började med lille Kasper som spårlöst försvann. Sen var det Elvira som gick upp i rök. På Edgar & Tekla Bjelkes Skolhem för Vanartiga Barn växer rädslan. Och snart inser Gilbert, fransciska, Otto och de andra att något ohyggligt pågår innanför barnhemmets låsta grindar. Vem står näst på tur?

Augustinatt av Maud Mangold (Rabén & Sjögren)

Det är en nästa magiskt varm sommar. Sedan tre dagar är familjens katt försvunnen. Nora har letat, ropat och satt upp lappar. Men ingen Felix. Så plötsligt en kväll hör hon ett konstigt ljud från trädgården. Under ett av äppelträden hittar hon ett bylte med ett spädbarn. Det är i alla fall vad Nora tror när hon bär in byltet i huset…

5768 visningar på youtube av Ralf Novák-Rosengren och Anita Santesson (Podium)

Rosita är en svensk resandetjej som bor i en svensk småstad. Hon älskar att sjunga. När livet är som värst drömmer hon om att bli artist. Hon får inte bara ta skit, hon får också höra att hennes folk inte finns. Men när skolan är som hemskast, kompiskontot på noll och lärarna elaka får hon uppbackning från oväntat håll.

Kärlekspizzan av Johan Rundberg (Natur & Kultur)

Sommarlovet närmar sig och Movits är kär. Underbart, pirrande kär. På det hela taget borde hans liv vara toppen. Men så känns det inte. Allt han ville var att Beata, den mystiska tjejen med det spretiga håret skulle lägga märke till honom. Men att han skulle bli en av landets mest kända femteklassare var definitivt inte med i planerna.