Kommunal: SD:s politik står i motsats mot vår värdegrund

1:40 min

I går berättade vi att Vårdförbundet nobbar Sverigedemokraterna, förbundet anser att SD:s värderingar strider emot fackförbundets värdegrund. Och enligt fackförbundet kommunals ordförande i Bergslagen, Cilla Rohdin, strider partiets värderingar också mot kommunals.

– Det går absolut på tvären med hela vår grundidé som fackförening och sverigedemokraternas politik står i rak motsats till vår värdegrund som handlar om allas lika värde.

Men nobbar ni Sverigedemokraterna då, att ni inte vill ha någon kontakt med dem?

– Det som har hänt nu i landet är att när Sverigedemokraterna har försökt göra arbetsplatsbesök och velat träffa våra medlemmar så har ju medlemmarna protesterat och det är jag otroligt stolt över och stöttar fullt ut, säger Cilla Rohdin.

Tar ni som förbund ställning på något sätt övergripande nu?

– Vi har tagit ställning i våra stadgar, det handlar om solidaritet, mångfald och alla människors lika värde. Och det är ju tydligt att det är något som Sverigedemokraterna inte står för utan är ett rasistiskt parti som egentligen är sprunget ur nynazismen, säger hon.

Du anklagar Sverigedemokraterna för att vara rasistiskt i grunden alltså?

– Ja, vi har ett uppdrag från våra medlemmar att kämpa för förbättrade villkor på arbetsplatserna och tittar man på hur Sverigedemokraterna har röstat i riksdagen så är det ju så att de röstat emot ökad arbetsmiljöforskning, de har röstat mot förstärkningar av skyddsombuden, mot att meddelarfrihet ska gälla i hela välfärdssektorn och mot förstärkning av företagshälsovården. Det är ju saker som vi verkar för.

Men ni kommer inte att porta SD eller att gå ut med att ni ska ha någon kontakt med dem, så som Vårdförbundet gjort.

– Vi har inte fattat ett sådant beslut, men jag kan nästan känna att vi inte ens behöver fatta ett sådant beslut för jag förstår verkligen inte varför vi skulle vara på möte med Sverigedemokraterna, säger Cilla Rohdin, ordförande för Kommunal Bergslagen.