S vill sänka gränser för EU-införsel av alkohol

1:57 min

Socialdemokraterna vill i sin plattform inför EU-valet  minska gränsen för hur mycket öl, vin och sprit svenskarna ska få föra in från övriga EU.

I Ekots utfrågning av Socialdemokraternas toppkandidat i EU-valet, Marita Ulvskog, framkom att partiet i sin valplattform vill att Sverige ska kunna sänka införselkvoterna för alkohol.

– Vi tycker att införselreglerna i dag är så urvattnade att det är ett väldigt fritt flöde av alkohol in i Sverige. Vi vill hålla kvar alkoholmonopolet. Det är inte för att vara taskig mot människor, utan det är en folkhälsofråga, säger Marita Ulvskog.

I dag är de exempelvis 90 liter för vin och 110 liter för öl, men de kan också höjas vid exempelvis bröllop.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill också minska införselkvoterna för alkohol för att minska införseln och konsumtionen av alkohol.

Kristdemokraterna har också en skrivning i sitt program om att minska införselkvoterna. Men partitjänstemän handlar det inte om att minska kvoterna  som en privatperson kan ta in, utan att få stopp på kommersiell smuggling där folk återkommande kör stora mängder alkohol över gränsen.

Men Moderaterna är kritiska och vill inte ändra införselkvoten.

– Jag är förvånad, säger Gunnar Hökmark, Moderaternas toppkandidat i EU-valet.

– Dels ser jag inte några fördelar med detta; det kommer bara leda till andra sorter av smuggling. Men det innebär också att man inför gränskontroller. Då öppnar man också för att andra länder ska kunna införa gränskontroller.

– På det här visat undermineras den inre marknaden, säger Gunnar Hökmark.

Frågan för Socialdemokraterna är om minskade möjligheter för svenskarna att köpa alkohol vid utlandsresor är ett bra sätt att locka väljare den 25 maj.

– Jag tror att mäniskor tycker att det går väldigt långt, att det blir extrema mängder alkohol, säger Marita Ulvskog.