4,5 miljoner syriska barn på flykt

12 min

En liten hand sträcks ut i Istanbul. Och en till. Och en till. Av de 4,5 miljoner barn som nu är på flykt från kriget i Syrien tigger flera i Turkiets största stad.
– Det får inte bli en förlorad generation, säger Rädda barnens Elisabeth Dahlin.

Tiggande flyktingbarn från Syrien har blivit en allt vanligare syn i Turkiet. Barn kan stå på gatan och tigga från tidig morgon till midnatt, rapporterar Sveriges Radios korrespondent Katja Magnusson.

Av nio miljoner syrier som lämnat sina hem på grund av den konflikt som pågått i tre års tid är hälften barn. Det märks i grannländerna. Libanon har exempelvis tagit emot en miljon flyktingar.

– Det är fruktansvärt, för barnen och deras familjer. Men det är tyvärr en situation vi kommer se i många av grannländerna. Det är familjer som splittrats, där familjeförsörjaren inte finns kvar, säger Elisabeth Dahlin, generalsekreterare på Rädda barnen, till P1-morgon.

Unicef har talat om ”en förlorad generation” när miljoner av barn tvingats lämna ett Syrien. Uppsträckta händer i klassrummet har förbytts mot utsträckta händer på gator.

– Det får inte bli en förlorad generation. Men utan massiva insatser från världssamfundet är det stor risk att det blir det. Det är en enorm stress på grannländerna att ta hand om det här, säger Elisabeth Dahlin till P1-morgon.