REPLOKALEN

Gunnar Törngren sjöng Dagermans nidvisor i Replokalen

31 min

Trubaduren Gunnar Törngren har tonsatt författaren och journalisten Stig Dagermans dagsedlar och några av dem bjöd han på i dagens Replokal.

Gunnar Törngren har besökt Stig Dagermans rum på muséet i Älvkarleby, där Stig växte upp. Han har läst alla hans 1350 dagsedlar och han har tonsatt ett 40-tal av dem.

Intresset för Stig Dagermans texter började när Gunnar hörde Fred Åkerströms tonsatta tolkningar. Nu har han gjort en skiva med 31 av dem och Gunnar Törngren har på bara ett halvår skaffat sig en egen nisch som trubadur där mellansnacket vackert och enkelt leder repertoaren vidare och lyfter upp och bäddar för de tonsatta texternas historia. Hoppas att fler öppnar ögon och öron för detta underhållande och fina berättande i visform.

Stig Dagerman är en svensk journalist och författare som levde mellan åren 1923 till 1954. Han växte upp hos sina farföräldrar i Älvkarleby men flyttade efter nio års ålder till sin far och hans nya familj i Stockholm. Han skrev för tidningen Arbetaren och han skrev även dramatik, 4 romaner och 1350 dagsedlar/nidvisor. Hans reportage och författande var högt uppskattat men han led ändå vid flera tillfällen av depressioner och skrivkramp. Stig blev 31 år gammal.