160 000 unga i jobbprogram - högsta siffran sedan 90-talskrisen

2:48 min

166 000 unga under 30 år var med i arbetsmarknadspolitiska program förra året. Det är den högsta siffran åtminstone sedan 90-talets ekonomiska kris.

Det visar nya siffror från Arbetsförmedlingen. Många av de unga som är med i jobbprogrammen får ofta låga ersättningar. 

Förra året fick merparten en genomsnittlig månad en ersättningsnivå motsvarande 3000 kronor eller mindre, det här visar statistik som Ekot tagit fram. 

En som är i den sitsen är 25-åriga Sofia i Örebro.

– Den ekonomiska situationen, ja den är rent ut sagt åt helvete om man får säga så på radio. Men efter mycket kämpande och gnäll har jag ändå kunnat få en någorlunda inkomst tack vare försörjningsstöd.

Hade Sofia inte fått försörjningsstöd genom socialtjänsten i sin kommun hade hon varit tvungen att klara sig på ersättningen hon får för att hon deltar i ett program på arbetsförmedlingen.

Den är på 141 kronor om dagen, vilket på en månad maximalt kan ge lite över 3000 kronor.

– Det räcker nästan till hyran.

Förra året deltog 166 000 unga under 30 år i ett arbetsmarknadspolitiskt program hos arbetsförmedlingen. Enligt myndigheten har antalet inte varit så här högt åtminstone sedan 90-talets ekonomiska kris, men statistiken sträcker sig inte längre än till millennieskiftet.

Sett till hur många som varit med i ett program en genomsnittlig månad per år, så har antalet deltagare ökat med drygt 150 procent sedan regeringsskiftet 2006.

Deltagarna kan få antingen aktivitetsstöd där grundnivån motsvarar max 5000 kronor i månaden, eller utvecklingsersättning där man som mest kan få ut drygt 3000 kronor i månaden.

En genomsnittlig månad de senaste tre åren har merparten fått den lägre ersättningen, som Sofia i Örebro.

Ylva Johansson är Socialdemokraternas arbetsmarknadspolitiska talesperson. Hon är kritisk till utvecklingen.

– Ja det här är ju en effekt av regeringens politik. Dels att det har blivit mycket vanligare med korta och otrygga anställningar och att ungdomsarbetslösheten har ökat väldigt mycket. Och det drabbar ju förstås också ungdomarnas möjlighet att få ersättning. Men sen har man också gjort försämringar i arbetslöshetsförsäkringen så att det är svårare idag att kvalificera sig till den. Och det gör att många ungdomar inte kommer in och därför inte får någon ersättning alls, säger Johansson. 

När alliansregeringen kom till makten 2006 handlade retoriken från deras sida mycket om hur den dåvarande regeringen gömde undan arbetslösa i olika åtgärder för att det skulle se ut som att de hade sysselsättning.

Men moderaten Elisabeth Svantesson som är arbetsmarknadsminister i dag, hon vill inte säga om det är ett misslyckande för den nuvarande regeringen, att det är många fler nu än år 2006 som är med i arbetsmarknadspolitiska program.

Istället säger Svantesson att hon prioriterar att fler unga ska komma ut i arbete.

– Vi har haft en väldigt tuff ekonomisk kris. Vi ser i Europa väldigt hög ungdomsarbetslöshet, upp till 50 procent. I Sverige har vi en väldigt låg långtidsarbetslöshet bland unga men de som är där måste få insatser och stöd, matchas och rustas att komma vidare. Men det viktigaste är ju att jobben fortsätter att bli fler, att vi fortsätter att underlätta för företagen att anställa, säger Svantesson. 

25-åriga Sofia i Örebro känner inte någon som fått jobb genom arbetsförmedlingen, och tror inte att hon heller kommer att få det. Ändå är hon där, varje dag.

– Det är inte en så ljus framtid men man vet aldrig vad som kommer hända. Mirakel kan ju ske.