Få vet om att de kan få hjälp med att betala sin tandvård

2:08 min

Många som har problem med tänderna kanske ändå låter bli att gå till tandläkaren, eftersom de tycker att det är för dyrt. Men det finns särskilda pengar i tandvårdsstöd att få. Det är ett bidrag från staten, som då kan betala en del av tandvårdskostnaderna. Fast många känner inte till att det här tandvårdsstödet finns, därför är det få som använder det.

Klicka på texten om du vill läsa mer

Gull-Britt Eriksson i Stockholm är en av dem som inte vet något om tandvårdsstödet:
- Ingenting känner jag till om det, säger Gull-Britt Eriksson.
- Men om jag säger att man får 50 % i bidrag för allting som överstiger 3000 kronor per år då, vad säger du då, frågar reportern Claes Aronsson på Ekot.
- Det låter ju bra, men det tror jag inte på, säger Gull-Britt Eriksson.

Staten kan hjälpa till att betala
Men det är alltså så att staten kan betala hälften av vad tandvården kostar, ifall det kostar mer än 3000 kronor under ett år. Och om tandvården kostar mer än 15 000 kronor, så kan staten betala hela 85 % av priset.

En som har haft stor nytta av det här tandvårdsstödet är Biljana Ilic. Med hjälp av bidraget hade hon råd att fixa till sina tänder hos en tandläkare så att de blev jättefina:
- Jag hade tur som fick en kontakt genom en bekant och jag fick de här Hollywoodtänderna, säger Biljana Ilic.
- Om du inte hade fått bidrag hade du haft råd då, undrar reportern Claes Aronsson.
- Jag skulle ha tagit ett lån eller sålt bilen eller gjort vad som helst för att få ha tänder, säger Biljana Ilic.

Man behöver inte sköta om bidragspengarna själv
Tandvårdsstödet är inga pengar som man behöver ha hand om själv, utan det dras istället av från priset när det är dags att betala hos tandläkaren. Tandläkaren får sedan pengar i ersättning för det från myndigheten Försäkringskassan.

Men många känner alltså inte till att de kan få tandvårdsstöd. Förra året var det så få som använde bidraget, att en miljard kronor som skulle ha gått till tandvårdsstöd istället gavs tillbaka till staten.

Dessutom tycker många att reglerna för hur tandvårdsstödet fungerar är för krångliga att förstå.

Nu ska bidraget förbättras
Det är myndigheten TLV som har ansvar för bidraget. De ska nu göra om sina regler, så att fler ska kunna använda bidraget.
Det säger Gun-Britt Lundin som jobbar på TLV:
- Till första september så kommer vi med förändringar av regelverket som innebär att patienterna får subventioner för fler behandlingar men också att regelverket blir enklare för tandvården, berättar Gun-Britt Lundin till Sveriges Radio.