Skolelever inspirerades till att skriva och hitta på berättelser

2:57 min

Hur är det att vara författare, hur kommer man på en bra berättelse och hur gör man egentligen för att skriva roligt? Det var några av sakerna som eleverna i klass fem på Granloholmskolan ville veta när de fick författarbesök idag.

– Jag tycker det är roligt att skriva, men det är svårt att komma på vad man ska skriva, säger eleven Aylin.

Först är eleverna ganska tysta i klassrummet medan Sören Olsson berättar - men sen kommer frågorna. Hur gör han för att komma på alla ideer? Sören Olsson har varit författare i 30 år och bland annat skrivit böckerna om Sune och Bert. Han säger att det gäller att ha stora ögon, stora öron och att alltid ha en anteckningsbok i fickan.

– Jag hoppas att många får inspiration till att göra egna berättelser och att hitta historier från sitt eget liv. Alla har historier att berätta, säger han.

Ett annat knep som Sören Olsson har är att använda sig av pinsamheter. Alla gör pinsamma saker, som att dra i tröjan på fel mamma i affären eller heja på en kompis som visar sig vara en främling. Vill man skriva roligt så är det bara att använda sig av såna händelser och göra historier av dem.

– Jag gör pinsamma saker hela tiden. Men det är bra. Vågar man göra bort sig och göra pinsamma saker så blir det ofta roliga historier, säger han till eleverna.

Gabriel är elva år och han tycker att det var ett bra tips.

– Det blir ju lite lättare att man inte behöver komma på allt själv. Man kan ta hjälp av andra när de gör bort sig, säger han.

I klassrummet sitter även läraren Martina Thunström. Hon tycker det är viktigt att eleverna får lust till att läsa och även till att skriva egna berättelser.

– Att läsa skönlitteratur är viktigt för att få ett större ordförråd. Men även för att man genom böcker får ta del av andras liv och miljöer och kan använda sig av det själv. Skrivningen har man ju alltid användning av, säger hon.

Eleven Hussein berättar att han mest skriver spännande berättelser, men även han fick tips av Sören Olsson.

– Att man kan skriva ur sin egen fantasi, säger han.  

Författarbesöket var en del i projektet Skapande skola som funnits sedan 2008 och innebär att kommuner kan få regeringsbidrag till att få in mer kultur i skolorna.