Solel

Solpanelägare känner sig lurade

6:28 min

Att sätta egna solceller på taket är en dyr investering som tar lång tid att tjäna igen. Så nu har regeringen föreslagit en ersättning med 60 öre per kilowattimme för egenproducerad solel. Samtidigt sliter solcellsköpare sitt hår på grund av krångliga regler. Johan Bergendorff åkte till Alingsås för att träffa solpanelsägare som verkar ha gått på en nit.

– Det enda taket vi har som ligger i rätt väderstreck är ovanför här, pekar Olle Älvero.

I en gul nybyggd trävilla intill en å i skogen någon mil från Alingsås bor Olle och Helén Älvero. Trädgården prunkar av många exotiska växter som bambu och en kinesisk träpion, tillsammans med vildsådda vitsippor och röda gullvivor. På taket i söderläge gnistrar åtta nya solpaneler, också de från Kina. De installerades i november och ska ge ungefär en femtedel av årsbehovet av el enligt broschyren berättar Olle.

– Jag har köpt en solcellsanläggning från Vattenfall. Det kom ut med en broschyr i maj förra året som vi fick och jag tände väl till lite granna på den. Det skulle vara skoj och miljöaktigt att producera en liten del av sin egen el, säger Olle Älvero.

Det kostade 50 000 kronor för hela klabbet inklusive montering, men när de försökte söka investeringsbidrag från länsstyrelsen i Västra Götaland på 35 % av kostnaden, så fick de besked att pengarna från staten inte räckte på långa vägar, så det fick bli ROT-avdrag på 6000 kronor för jobbet istället. Men i broschyren från Vattenfall lovade elbolaget att betala bra för överskottselen som Olle och Helén skickar ut på nätet under soliga dagar.

– Enligt Vattenfalls broschyr får man Nordpol-priset, alltså dagspriset, minus 4 öre per plus en extra krona per kilowattimme, förklarar Olle.

Han visar upp broschyren så jag kan själv se att Vattenfall lovade betala riktigt bra för solelen de fick över under strålande dagar, men hittills har de varit tvungna att skänka bort överskottselen.

500 kronor i present till Vattenfall kan det handla om på ett år. För det visade sig finnas en hake som aldrig nämndes i broschyren. Olle öppnar elskåpet så jag själv kan se på mätaren.

– Här är det vad vi har levererat till Vattenfall gratis, 99 kwh. Enligt Vattenfall måste man vara momsregistrerad om man vill sälja el till dem. Jag protesterade för det stod inte i de inköpshandlingar eller broschyrer som de distribuerade till privatpersoner. Det är ju en viktig detalj, det där med moms. Jag blev besviken och kontaktade deras kundombudsman och fick samma svar där, berättar Olle. 

Enligt skatteverkets nya regler som anpassats till EUs lagstiftning sommaren 2013, så skulle alltså Olle och Helén momsregistrera sig som om de hade egen firma och sedan skicka in papper till Skatteverket för de tior eller någon hundring i månaden de säljer solel för. Olle kollade också med momsenheten på skatteverket och de sa att så var det. Men däremot skulle han inte få dra av moms på köpet av själva solcellsanläggningen som en företagare får göra, 25 procent på 50 000 kronor är ju annars en bra slant, men det godkände de inte eftersom solpanelerna var uppsatta på en stadigvarande bostad.

– Förutom moms då så finns ju energiskatt och inkomstskatt, vad händer med det? Det finns inga klarlägganden, det är en enda röra alltihop.

Vad svarar du grannar som är intresserad att sätta upp solpaneler?
– Man får ju fundera två gånger om man ska få ut någonting av det förutom glädje att producera sin egen el, svarar Olle.

Olle skulle egentligen vilja vara frikopplade från elnätet och spara överskottselen i batterier som sen kan användas på natten. Eller när det blir strömavbrott vilket hänt många gånger, för idag så funkar inte solcellerna på taket om det inte kommer el från nätet för att driva elektroniken.

En smart el-mätare står uppställd inne på ett bord står som visar hur mycket koldioxidutsläpp solcellerna hunnit spara in idag, 5,8 kg hittills motsvarande 14 km bilkörning.

Olles fru Helén har satt på kaffet i köket. För henne var klimatskälet viktigast när de köpte egna solceller för 50 000 kronor. En investering hon inte tror kommer ha betalt sig under deras kommande år som pensionärer.

– Jag är ju förmodligen mer miljövän än Olle, men jag tycker det här verkar vara mer våld än nöden kräver. Jag tycker inte att man har varit tydlig i de papper man skickar ut till kunderna. Det har ju gått till varenda granne häromkring och mig veterligt har inte alla egen firma, säger Helén.

Vad säger Vattenfall till sitt försvar, när Olle och Helén känner sig lurade att momskrångla för att få något betalt för sin solel?

– Vi på Vattenfall vill definitivt verka för att kunden har möjlighet att producera sin egen el. Tyvärr har vi ju sett att det här fortfarande är ganska komplicerat när det gäller lagstiftning och regler. Vi har tidigare uppfattat det som att man inte ska behöva vara momspliktig som privatperson så det här är ju något som har tolkats om under resans gång. Så vi sitter nu och funderar på hur vi ska informera kunderna om den här förändringen. För det är fortfarande oklart när det gäller det här med energiskatt och det har vi påtalat för både Skatteverket och näringsdepartementet. De måste förenkla de här reglerna så att vi kan hjälpa kunderna att producera sin el på ett enkelt sätt, svarar Niclas Stålhandske som är tillförordnad chef för Vattenfall försäljning.

Ska jag tolka det som att ni känner er vilseledda precis som era kunder fast av regeringen och skattemyndighet?
– Ja vilseledda är kanske att ta i, men det är så otydligt fortfarande.