Olyckor vanliga bland sotare

1:21 min

Sotare råkar ut för tre gånger så många olyckor jämfört med snittet för samtliga branscher. Men sotaren Jörgen Eriksson från Broby är övertygad om att mörkertalet är betydligt större än så.

Det går inte en arbetsdag utan att sotaren Jörgen Eriksson kommer till en fastighet där han upplever att arbetsförhållandena känns otrygga. Han berättar att han och hans kollegor ofta råkar ut för olyckor och att statistiken inte berättar hela historien. Han menar att mörkertalet är betydligt större än de olyckor som faktiskt rapporteras.


- Det kan vara att man skäms lite för att man är lite drumlig och ramlar kanske. Även om det inte är ens eget fel kan det kännas lite dumt. I dag halkade jag på ett tak till exempel när jag skulle gå ner, på grund av avsaknad av glidskydd, säger han. 

Under förra året anmäldes 31 arbetsolyckor inom sotaryrket där skadorna varit så allvarliga att den som råkat ut för olyckan fått stanna hemma från jobbet. Det innebär att sotare råkar ut för mer än tre gånger så många olyckor jämfört med snittet för alla branscher.

Enligt Jörgen Eriksson som arbetar som sotare i bland annat Östra Göinge, så beror det höga antalet olyckor till stor del på att husägarna inte är medvetna om att det är dom som ansvarar för sotarnas arbetsmiljö.


- Jag tror inte att de är det, men det blir ju en arbetsplatsolycka om det händer någonting. Sen finns det till och med de husägarna som har bra aluminiumstegar, men så sätter de upp en gammal rostig järnstege som är sönder för att de inte vill att vi ska skita ner deras nya fina stege. Jag har råkat ut för det ett par gånger faktiskt, säger Jörgen Eriksson.