Österrike vann ESC - Sverige kom trea

1:28 min

Österrike har vunnit Eurovision Song Contest för första gången på 48 år. Dragartisten Conchita Wurst vann tävlingen stort i Köpenhamn med låten "Rise Like A Phoenix". Hon fick 290 poäng. Nederländernas countryballad med The Common Linnets kom tvåa med 238 poäng.

Conchita Wurst, som till vardags heter Tom Neuwirth, har varit omtalad ända sedan hon valdes av österrikisk tv att representera landet i Eurovision. Flera namninsamlingar startades för att stoppa den skäggiga dragartistens deltagande.

Men på plats i Köpenhamn har hon har fått mycket stöd från Eurovisionsfansen och från många av de andra artisterna. Efter torsdagens andra semifinal seglade hon upp som en vinnarkandidat med sin låt som doftar gamla James Bond-hits. Det stödet märktes även på sociala medier under kvällen.

– Jag tillägnar priset till alla som tror på fred och frihet. Jag vet inte om Putin tittar nu, men mitt budskap är: ”det går inte att stoppa oss”, sade vinnaren när hon tog emot priset på scenen i Köpenhamn.

Sveriges Sanna Nielsen med låten "Undo" tog ledningen för en stund i början av omröstningen, och slutade på en tredje plats med 218 poäng. Det är en av Sveriges bästa placeringar genom tiderna. Armenien kom fyra.

Senaste gången Österrike vann Eurovision Song Contest var när tävlingen gick fortfarande i svart och vit, då Udo Jürgens segrade med "Merci Cherie" 1966.

Året därpå hölls tävlingen i den stora festsalen i det gamla Wiener Hofburg-palatset. Österrikisk tv, ORF, har ännu inte berättat var de tänker hålla nästa års tävlingen, som blir den 60:de i ordningen.