Höör skrällvann europeisk cup

I början av matchen talade allt mot Höör. Slutet blev ändå en rysare. Och efter en kanonräddning kunde ett historiskt Skånelag jubla över sin Europatitel.

H 65 Höör stod för en bragdartad vändning när laget bortabesegrade Issy Paris med 23-21 och därmed tog hem segern i Challenge Cup via fler mål på bortaplan. Stora matchhjältar blev linjespelaren Rebecka Lindberg som gjorde de två sista målen och målvakten Jannike Nordström som tog det allra sista frikastet.

– Jag tänkte boll, boll, boll, ta bolljäveln för helvete, sade Nordström på telefon från Paris.

Det var närmast sensationellt på flera vis att Höör fick chansen där i slutskedet av matchen att bli första svenska damlag att vinna en internationell titel. Laget kom till matchen med 19-21 från hemmamatchen och hamnade tidigt i underläge med 1-5.

– Jag sade innan matchen att det kändes som 90-10 i segerchans för dem, och med den starten var det tungt, sade Höörtränaren Niklas Harris.

Men bra skytte hjälpte Höör till 14-15 i paus och andra halvlek blev en jätterysare.

Hemmalaget gick upp till 18-15 innan Höör kunde göra fem raka mål. Då började hemmamålvakten Armelle Altingre storspela samtidigt som Jannike Nordström i Höör-buren släppte några enkla avslut. Trots det gick svenskorna upp till 21-19 men då kom nerverna.

– Klassiskt i handboll att man inte kan hålla greppet, konstaterade Niklas Harris.

Issy-damerna var turligt nog lika nervösa de och lagen slarvade bort mängder av anfall. Vid 21-21 gjorde Rebecka Lindberg två raka mål från linjen, det sista när Höör spelade med sju utespelare. Men Issy Paris skulle få det där sista farliga frikastet på slutsignalen, men när det inte gick i mål bröt orkanjublet ut hos svenskorna.

– Jag tittade på Jannike och tänkte att bollen får inte glida under henne, sade Harris.

Segern i cupen ger inte en krona i prispengar, men det bekymrar varken Niklas Harris eller Jannike Nordström.

– Det gör ingenting, det är jävligt häftigt att vinna och bli historisk, sade Nordström.

– Förhoppningsvis har vi gjort våra sponsorer glada, sade Harris.

Nu har Höör två dagar på sig att ladda om för nästa skräll. Laget ligger under med 0-2 i matcher mot Sävehof i SM-semifinalserien inför bortamatchen på onsdag.