S: Våld mot barn ska ge högre straff

2:06 min

Socialdemokraterna vill skärpa straffen för våld och övergrepp mot kvinnor och barn. Förslag som nu lanseras kommer att finnas i partiets valmanifest till höstens riksdagsval.

Morgan Johansson, kriminalpolitisk talesperson för Socialdemokraterna, vill bland annat ha en utredning om varför så få anmälningar om våldtäkt leder till åtal och fällande dom.

– Det är inte tillfredsställande att vi har över 6 000 anmälningar per år och bara några hundra fällande domar. Då är det någonting som brister.

Bland de fem huvudförslag som Socialdemokraterna presenteras finns ett vallöfte om att utreda höjda straff för sexuella övergrepp. Man vill ha en straffskala på 6-10 år i fängelse för synnerligen grova våldtäkter.

– Det är ett sätt att skjuta straffskalan uppåt och signalera att samhället ser mycket allvarligt på den typen av grova brott, säger Morgan Johansson.

Reaktionen från borgerligt håll är att många av Socialdemokraternas förslag är kopior på allianspartiernas politik. Det gäller bland annat kravet på höjda straff.

– Det är frågor som vi redan diskuterat inom Centerpartiet och inom Alliansen tidigare så det är inget nytt förslag, säger Johan Linander, kriminalpolitisk talesperson för Centerpartiet och vice ordförande i riksdagens justitieutskott.

Socialdemokraterna vill kriminalisera när barn blir åskådare till våld som begås av och mot närstående personer.

– Vi ser särskilt strängt på de situationerna där man skakar också barnets känslor av grundtrygghet i sina grundvalar, säger Morgan Johansson.

Det förslaget tilltalar Centerns Johan Linander i allra högsta grad.

– Det har jag drivit jättelänge så det är ju bra att de ändrar sig på den punkten nu.

Bland Socialdemokraternas lagförändringar finns att ta bort preskriptionstiden för sexualbrott och andra allvarliga övergrepp mot barn. De brotten ska kunna utredas och åtalas även efter lång tid.

– Vi tror att det är en viktig signal att skicka till en eventuell gärningsman att hur lång tid som än förflyter så kommer du inte undan, säger Morgan Johansson.

Det förslaget är Johan Linander skeptisk till. Han vill ta ett övergripande grepp.

– Jag vill inte plocka ett slags brott och sen ett annat och ändra preskriptionstiderna där utan jag vill se över hela skalan av preskriptionstider, säger Johan Linander (C).